U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation ~ Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administration

JAN 16 2004

Captain Sam Rogers Ref No. 03-0301
National Cargo Bureau, Inc.

17 Battery Place

Suite 1232

New York, NY 10004

Dear Captain Rogers:

This responds to your November 25, 2003 letter requesting clarification of the applicability of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transportation of forbidden
hazardous materials and a shipper’s responsibility for classifying a material. Specifically, you ask about
a material that is likely to decompose or polymerize below certain temperatures.

As your letter indicates, the HMR permit a material that is packaged, marked, classed, labeled,
placarded, described, stowed and segregated, and certified in accordance with the IMDG Code to be
offered and accepted for transportation in the United States under certain conditions (see §171.12(b)).
Materials forbidden for transportation under the FIMR may not be transported under the provisions of

this section. :

Section 173.21 lists materials and packages that are prohibited for transportation under the HMR. You
are correct that, in accordance with paragraph (f) of this section, a package containing a material that is
likely to decompose with a self-accelerated decomposition temperature (SADT) of 50° C or less, or
polymerize at a temperature of 54° C or less with an evolution of dangerous gas when decomposing or
polymerizing may not be transported unless the material is stabilized or inhibited in a manner that
precludes such decomposition. This provision applies to any material, whether previously classified or
not. For transportation by vessel, such materials must be transported in accordance with the control-
temperature requirements of section 21 of the General Introduction of the IMDG Code.

You also ask us to confirm that a shipper is responsible for classing a hazardous material in accordance
with the HMR and, specifically, _fngADT testing of a material. Your understanding is correct. Under
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~ the HMR, it is the shipper’s responsibility to determine the hazard class of a material and for performing
the tests necessary to make this determination.

Thope this information is helpful.

Sincerely,

N
P T My

Susan Gorsky 3
Senior Transportation Regulatioris Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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* Sent via facsimile and US Mail (202) 366-3012 O’?’/

Research and Special Programs Administration November 25, 2003
Department of Transportation
Office of Hazardous Materials Standards, DHM-10

Attn: Mr. Edward Mazzullo, Director

Re.:  Petition for Letter of _Int=e_1'pretation / Opinion

Mr. Mazzullo,

Basis a conversation yesterday with Mr. Charles Ke, the designated chemist
within the Office of Hazardous Materials Technology who deals with forbidden
materials, we request a written response to address the topics discussed.

To provide a little background, in the context of the regulations as they appear in
§§171.12(b) and 173.21 (rev. 1998) copies attached, for which §171. 12(b) allows the use
of the IMDG Code in the process of preparing and offering hazardous shipments, subject
to certain conditions and limitations, one of these limiting factors in subparagraph (4)
requires: “A forbidden material or package according to §173.21 of this subchapter or
column 3 of the §172.101 table may not be transported under the provisions of this
subchapter.” '

Section §173.21 states that the offering for transportation or transportation of the
following is forbidden. -

“(a) Materials that are designated “Forbidden” in column 3 of the §172.101 table.

......

(D) A package containing a material which is likely to decompose with a self-
accelerated decomposition temperature (SADT) of 50°C (121°F) or less, or
polymerize at a temperature of 54°C (130°F) or less with an evolution of 2
dangerous quantity of heat or gas when decomposing or polymerizing, unless the
material is stabilized or inhibited in a manner to preclude such evolution. The
SADT may be determined by any of the methods described in Part II of the UN
Manual of Tests and Criteria.

..........

with the control-temperature requirements of Section 21 of the General
Introduction of the IMDG Code.” -
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Page Two Letter to Mr. Edward Mazzullo, Director

~ Note here that although the regulatory references above are basis 1998, the
regulatory requirement has not changed, merely the sectional references due to
publication reformatting.

Our interpretation, confirmed in conversation with Mr. Ke, for which we request a
written interpretation, is that based on the aforementioned regulations, any material
whether previously classified or not, which is likely to decompose with an SADT of 50°C
or less is forbidden from being offered by the shipper or transported pursuant to 49CFR
173.21(f) unless, and if transported by vessel, said material is carried by vessel pursuant
to the temperature control requirements of section 21 of the General Introduction to the
IMDG Code.

Secondly, that pursuant to §173.22 titled “Shipper’s responsibility” that the above
mentioned classification procedure and SADT Testing is solely the responsibility of the
shipper not the carrier, this further supported by the “Shipper’s certification” as required
by §172.204. '

We would greatly appreciate any consideration you may provide us in responding
at your earliest convenience.

As always, best regards and enjoy a safe and healthy Thanksgiving.

\2{47 e A

Capt. Sam Rogers
National Cargo Bureau, Inc.

Encl. referenced regulation 49;CFR, rev. 1998




