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3 Tarbett Rd Hillerest

Hamilton 2001, New Zealand

Dear Ms. Grimmond:

This responds to your inquiry of October 20, 2003, regarding Regulated Medical Wastes
(RMW) and labeling of sharps containers in accordance with the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

Your company produces a reusable sharps container that has passed UN requirements for
certification as a primary transport container (although the sharps container is collected and
transported from hospitals in a large, dedicated secondary container on wheels). Your
company currently supplies hospitals in the United States with these containers, and it is your
understanding that the United States has adopted the international requirements for shipping
infectious substances. You ask about marking and labeling requirements for the sharps
containers.

We recently revised the requirements in the HMR for infectious substances, including sharps
meeting the definition of RMW, to harmonize them with international standards and
incorporate several RMW exemptions (67 FR 53118, August 14, 2002; Docket HM-226).
Certain of these revised requirements refer to the Food and Drug Administration’s (FDA)
requirements for sharps containers, and the FDA is the lead agency in approving single-use
and reusable medical devices, such as sharps containers. The HMR do not supersede these
requirements. For more information on the FDA’s requirements, you may wish to contact
Ms. Diane Goldsbetry or Ms. Carolyn Niebauer of the FDA’s Centers for Devices and
Radiological Health, Office of Compliance, Division of Enforcement, General Hospital
Devices Branch, HFZ-333, 2094 Gaither Road, Rockville, MD, 20850, at 301-594-4618.

Sharps containers used as inner packagings in bulk packagings used to transport RMW must
be durably marked or tagged with the name and location (city and state) of the offeror, except
when the entire contents of the bulk packaging originates at a single location and is delivered
to a single location (see § 173.197(e)). If intended for reuse, a sharps container must be
approved by FDA as a medical device for reuse and must be permanently marked for reuse
(see § 173.197(e)(3)). Sharps containers used as inner packagings in bulk packagings used to
transport RMW need not be labeled with a Division 6.2 INFECTIOUS SUBSTANCES) label
or 2 BIOHAZARD label. However, the outer bulk packaging must be marked with a
BIOHAZARD marking that conforms to the requirements in § 172.323 and with the UN
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identification number (UN 3291) in accordance with § 172.302.

For non-bulk shipments, a sharps container must be puncture-resistant for sharps and sharps
with residual fluids as demonstrated by conducting the performance tests in Subpart M of Part
178 of the HMR. A sharps container that conforms to the DOT or UN performance
requirements must be marked as indicated in § 178.503(f). For shipments of sharps that meet
the definition for RMW, the sharps container must be marked “Regulated Medical Waste, UN
3291" and with the name and address of the consignor or consignee (see § 172.301(a) and
(d)). The container must be labeled with a Division 6.2 (infectious substances) label. Only
one label is required to be displayed on a non-bulk packaging in association with the proper
shipping name. When transported by a private or contract carrier, RMW, including sharps, in
a non-bulk package is excepted from the requirement for a Division 6.2 label if it is marked
with a “BIOHAZARD” marking in accordance with regulations of the Occupational Safety
and Health Administration at 29 CFR 1910.1030 (see § 173.134(c)).

A Division 6.1 (POISON) label is not authorized under the HMR for packages containing
RMW.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,

Ve W“’%

" Susan Gorsky
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Gorsky, Susan

From: Cushmac, George k/ [{)‘W
Sent:  Monday, October 20, 2003 8:03 AM % I '7 /?7

To: Gorsky, Susan
Cc: 'terry@daniels.com.au'; Cushmac, George R , _}_ C! /M ({ { \{‘
Subject: FW: Labelling sharps containers %ﬂl aleé ¢ {47 MQS é

Susan, _ _ 05" 02. b 5

Per our conversation earlier this morning, | am forwarding a question from Terry Grimmond
regarding DOT requirements for the labelling of sharps containers (see e-mail message
below). Please respond directly to Mr. Grimmond.

Thanks,

George

-----0Original Message---—
From: Terry Grimmond [mailto:Terry@daniels.com.au]
Sent: Friday, October 17, 2003 4:48 PM
. To: Cushmac, George
Subject: Labelling sharps containers

Dear Dr Cushmag, ‘ :

Don Burger suggested | put my Q to you. | am enquiring re DOT requirements for the labelling of sharps
containers.

My company produces a reusable sharps container that has passed UN requirements for certification as a
primary transport container (although it is collected and transported from hospitals in a large, dedicated
secondary container on wheels. We are currently supplying hospitals in USA and | note DOT's move to UN
TDG requirements.

Q1. What must be shown on a sharps container label? (ie, is the UN biohazard diamond compulsory in USA; is
"UN 3291" compulsory?) '

Q2. For the use of reusable sharps containers for disposal of chemotherapeutic sharps waste, what must be
shown on a sharps container label? (ie, is the UN biohazard diamond used in USA or should it be the skull &
Crossbones 6.1 diamond? Or both?).

Q3. If diamonds are required, are they. required on opposite sides of the container?

| have read the DOT regs fairly thoroughly but cannot see where small container labelling is covered.

Kind regards,

Terry Grimmond
Clinical Director, The Daniels Corporation
3 Tarbett Rd Hillcrest, Hamilton 2001, New Zealand

Ph/Fx) +64 7 856 4042 Mob (NZ): +64 25,365 140
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