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Mr. Leighton Ford Ref. No. 03-0262
7011 East Avenue, MS9221

Livermore, CA 94550

Dear Mr. Ford:

This is in response to your letter dated October 17, 2003 regarding the asbestos requirements
found in the Hazardous Materials Regulations (HMR: 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you
ask if § 173.216(b) and Special Provision 156 preclude a shipper from offering “non-friable”
asbestos under the description “Asbestos, 9, NA2212, IIL.”

The answer is no. Even though asbestos, when it is immersed or fixed in a natural or artificial

* binder material, such as cement, plastic, asphalt, resins or mineral ore, or contained in

manufactured products (i.e., non-friable asbestos), is excepted from the HMR by Special
Provision 156 and § 173.216(b) a shipper may still classify it as a Class 9 material. In doing so

the shipper could use the description “Asbestos, 9, NA2212, III” to ship the material
domestically.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

oo Lol
-
Susan Gorsky

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Mr. Ma;zzullo, | % ;45 b(S‘/’dS

£ o .
I recently spoke with Ben Supko of your staff and he suggested that | write a letter to your office requesting an 03 OZ bz
official interpretation of 173.216 (a) and 173.216(b).

Section 173.216 (a) lists the various types of ashestos subjected to HMR but it does not specifically address
whether or not the "Asbestos, 9, NA2212, IIl" proper shipping name is only to be used for "friable"” forms of
asbestos. | do understand that 173.216(b) does allow asbestos immersed in cement or manufactured articles,
etc., to be excepted from the subchapter (not subject to HMR). In addition, Mr. Supko also mentioned that Special
Provision 156, as mentioned in HM215-E, July 31, 2003, specifically allows asbestos immersed in a binder to be
excepted from the HMR. If | elect not to use 173.216 (b) and | do have non-friable asbestos, and | choose to use a
uniform hazardous waste manifest, am | disallowed from using the "Asbestos, 9, NA221 2, lI" proper shipping
name in lieu of "Non-Hazardous" or "Non-RCRA Hazardous Waste Solid"? Said in a different way, would | be
violating any section in the HMR by shipping my non-friable asbestos waste under the "Asbestos, 9, NA2212, IlI"
proper shipping name? Does the use of the "Asbestos, 9, NA2212, IlI" proper shipping name and the fact that it is
a hazard class 9 insinuates that the ashestos being shipped is or has to be "friable"? My position is that the use of
the "Asbestos, 9, NA2212, II" proper shipping name does not specifically indicate, nor does it have anything to do
with whether or not the asbestos being shipped is friable or non-friable. Asbestos is Class 9 material because itis
a listed hazardous substance and the only mention of a "friable" form occurs when one needs to RQ for Asbestos.
it is my understanding that the double cent sign found in the RQ table ONLY applies to the friable form. Nowhere

in the hazardous substance table does it separate asbestos into friable or non-friable form other than when you
would have to RQ for the "friable" asbestos.

A disposal facility here in California is saying that because | am using the "Asbestos, 9, NA2212, 1II" proper
shipping name, it is a hazard class 9 material and therefore by default, the asbestos has to be friable. Non-friable
asbestos cannot be shipped under this shipping name and is a manifest discrepancy per DOT (incorrect shipping
name). The disposal facility is also saying that the double cent sign not only applies to the RQ determination for
“friable" forms of asbestos but because it does so, this also means that the proper shipping name is ONLY for
"friable" forms. Again, | am saying that the HMR does not explicitly say that "Asbestos, 9, NA2212, liI" can only be
used for "friable” forms of asbestos. 1would like to point out again that | understand that asbestos is not regulated
if you meet the condition of 173.216(b) but is it incorrect to not choose this option? Is there any reason why you

could not use "Asbestos, 9, NA2212, III" to describe non-friable asbestas while being transported to the disposal
facility?

It was at this point that Ben and | agreed that we should seek an official interpretation.

For your information, in California, transite forms of asbestos are not considered hazardous waste in California
(non-friable). A friable form of Asbestos-containing material exhibits the characteristic for toxicity and is a non-
RCRA hazardous waste if it contains greater than or equal to 1.0 percent asbestos. The California waste code for
non-RCRA hazardous asbestos-containing material is 151. Non-Friable asbestos-containing waste is sentto a
landfill without a state code and is considered nonhazardous from a land disposal point of view. Nonhazardous

asbestos-containing material is subject to regulation by the California regional air quality management district
(AQMD).

However, the issue again is the transporting of non-friable asbestos-containing material on a manifest and how the
landfill is using the proper shipping name to indicate the type of waste being shipped to its facility. In this particular
case, the use of the "Asbestos, 9, NA2212, IlI" proper shipping name to the disposal facility is indicating that the
material is "friable" and is contradicting the absent of a state code which would mean in California that the
asbestos-containing waste is not a state-regulated waste and is considered nonhazardous.

Your prompt attention to this matter is greatly appreciated. If you have any questions please do not hesitate to
contact me @ (925) 294-4506.

Regards,
Leighton Ford

7011 East Avenue, MS9221
Livermore, California 94550
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