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Dear Mr. Garvin:

This is in response to your letter and your telephone conversation with Mr. Darral Relerford, of the
Office of Hazardous Materials Standards, concerning the transportation of sulfuric acid and the
requirements for inspectors of cargo tank motor vehicles under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 C.R. Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql.  How must a cargo tank be protected when transporting sulfuric acid in concentrations over
65.25 percent?

Al.  Asstated in § 173.24(e), it is the responsibility of any person who offers a hazardous material
for transportation to ensure that the packaging is compatible with its lading. The need for
corrosion protection, if any, depends on the corrosion rate that a particular sulfuric acid
concentration would have on the cargo tank material of construction. As an example, high
strength sulfuric acid reacts with carbon steel at a very slow rate.

Q2.  Isthe option for “corrosive allowance” only for concentration of sulfuric acid up to 65.25
percent? '

A2.  Any cargo tank may be built with corrosion allowance. However, Special Provision B15, that
applies to sulfuric acid in concentrations up to 51 percent, and Special Provision B84, that
applies to sulfuric acid in concentrations up to 65.25 percent, require the use of a cargo tank
protected with non-metallic lining impervious to the lading or with a suitable corrosion
allowance. Also see § 178.345-3(c).

Q3. ° May a cargo tank motor vehicle manufacturer and repair facility that has authorization for the
use of the “R”stamp issued by the National Board of Boiler and Pressure Vessel Inspectors
(National Board) and the American Society of Mechanical Engineers (ASME) Certificate of
Authorization “U” stamp register five separate facilities (i, e., headquarters and four field
branches) under the same Department of Transportation (DOT) Registration Number?
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A3.  The answer is yes, if the branch offices are legitimate extensions of the headquarter’s facility
and the cargo tank manufacturing and repair work at all five facilities is performed under the
supervision of personnel who are located at and dispatched from the same facility. All
registration records must be maintained and made available for inspection at the dispatching
facility and each facility where work is performed.

However, if the manufacturing or repair work is performed at and certified by personnel
stationed at the headquarter’s facility or a branch facility, then each facility where the work is
performed must be registered and have a separate registration number as stated in
§§ 107.502(e) and 107.503(a)(2). In addition the registration application must include, a
statement indicating whether the facility uses mobile testing/inspection equipment to perform
inspections, tests, or repairs at a location other than the address listed in paragraph (a) (2) of

- §107.503.

Q4.  May an employee or shop personnel who is not registered as an inspector perform inspection
and testing of cargo tanks?

A4, Yes, a person who is not a Registered Inspector may perform -

a) the inspections and tests listed in § 180.407(c) under the direct supervision of a person
who is a Registered Inspector. All inspection and test reports must be certified by the
Registered Inspector. See § 180.409(a).

b) the annual external visual inspections and leakage tests on a cargo tank motor vehicle
with a capacity of less than 13,250 L (3,500 gallons) used exclusively for flammable
liquid petroleum fuels if the vehicle is owned or operated by that person. The person
performing the inspections and tests or certifying the reports must have the knowledge
and ability to perform such inspections and tests and must be registered with the
Department under § 107.502. See § 180.409(b).

c) the annual external visual inspections and leakage tests on a permanently mounted non-
bulk tank for petroleum products as authorized by §173.8(c) if the vehicle is owned or
operated by that person. The person performing the inspections and tests must have
the knowledge and ability to perform such inspections and tests. However, the person
performing the inspections and tests and the person certifying the reports, if different,
are not required to register with the Department under § 107.502. See § 180.409(c).

d) a portion of the hydrostatic or pneumatic pressure test as set forth in
§ 180.407(g)(1)(viii) and (ix), respectively. The person must be familiar with the cargo
tank, and trained and experienced in the use of the inspection and testing equipment
used. The person’s employer must be registered with the Department and must retain a
copy of the tester’s qualifications in the records. See § 180.409(d).
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Q5. May an employee who is not a registered inspector sign the inspection report?
A5.  Seeresponse A4,
I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

K po en Sﬁ"“’%
Susan Gorsky
Senior Transportation Regulations Specialist

Office of Hazardous Mat s Standards
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Dear Sir/Ma’am:

This letter is for the purpose of obtaining information concerning the transportation of sulfuric
acid and the requirements for inspectors of cargo tanks.

/ Q-1. Sulfuric acid with more than 51 percent acid. Special provision B84 states, “packagings
must be protected with non-metallic linings impervious to the lading or have a suitable
corrosion allowance for sulfuric acid or spent sulfuric acid in concentration up to 65.25

percent.” How must a cargo tank be protected when transporting sutfuric acid with a
concentration of over 65.25 percent?
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Is the option for “corrosion allowance” only for concentrations up to 65.25 percent?
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Subpart F - Registration of cargo tank and cargo tank motor vehicle manufacturers and
repairers and cargo tank motor vehicle assemblers.

Q-3. May a cargo tank manufacturing and repair facility that has authorization for the use of the
“R” stamp and the “U” stamp operate satellite locations under the same authorization?

Q-4. Part 107, Subject F, Section 107.502(b) states, “#***a person employed as an ingpector or
design certifying engineer is considered to be registered if the person’s employer is
registered.”

Section 180.409(a) (1) states, “Be registered with the Department in accordance with Part
107, Subpart F of this Chapter, and***”




A motor carrier is registered as required by 107.502. May an employee, shop personnel,
that is not otherwise registered as an inspector perform inspection and test of cargo tanks
under 180.4097?

Q-5.  May an employee that is not a registered inspector sign the inspection form if he performs
certain tests?

Your timely response would be appreciated.
Sincerely,

%,,_‘./)%mu

. Da;fwin D. Garvin




