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U.S. Depariment 400 Seventh St., SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Mr. John Bickel Ref. No. 03-0038
Vice President

Statlab Medical Product

P.O.Box 1155

Lewisville, TX 75067

Dear Mr. Bickel:

This is in response to your January 30, 2003 letter regarding the classification of formaldehyde
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you
ask whether a solution of 4% formaldehyde mixed with non-hazardous materials shipped in 20
ml, 30 ml, 45 ml, 60 ml, and 120 ml vials by aircraft are subject to the HMR..

Based on subsequent information you provided to this Office, it is our opinion that your
products are not subject to the requirements of the HMR. Generally, solutions of less than 10%
formaldehyde mixed with non-hazardous materials do not meet the definition of aClass 9
hazardous material and, provided they do not meet any other hazard class, are not subject to the
HMR. However, as provided by § 173.22 of the HMR, it is the shipper’s responsibility to
properly class a hazardous material. Generally, manufacturers have the knowledge to properly
class the materials and products they produce. However, in some situations, it may be necessary
to enlist an outside laboratory to assist in the classification process as testing may have to be
conducted to see how a product compares to the criteria for the various hazard classes.

I hope this satisfies your request.

Sincerely, .
oZls L WELA

Hattie L.. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward Mazzulo

Director of Office of Hazardous Materials Standards
Department of Transportation

Room 8422, 7th. St SW

Washington, DC 20590

by fax: 202-366-3012
Dear Mr. Mazzulo:

| am requesting a revised letter of inierpretation frem you office regarding the transportation of small
quantities of formalin solution. Please reference your letter (01-0184) dated 9/4/01 and the original

inquiry that is attached.

It is my opinion that My. Gale agreed that for the specified material ( 4% formaldehyde and balance being
water and other non-hazardous materials aka. 70% formalin solution) in unit volumes* of 13mk that these
would not be a regulated material when shipped by air. -Ifthis is correct my follow up question deals with
how to treat targer volumes of this same material in the same concentrations. Specifically, there are
additionat sizes of these units produced and shipped by air. They include the following volumes of
material: 20mL., 30mL, 45mL, 80mL and a 120mL

It is my view that 10% formalin in any of the above referenced volumes would not be regulated when
shipped by air.  Can you please confirm this understanding or state your objections? 1 would very much
appreciate your timsly response Yo this matter.

Sincerely,

John Bickel, VP

*all referenced units are packaged in plastic screw fop vials which have passed the 96kPa pressure tast.
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e medical products
106 Hillside Dr,
Lewisville, TX 75057

Phone 97-436-1010 x20
Fax 972-436-1369
Emall jJdhickel@statiab,.com

vt Edward Mazzulo

Diractor of Office of Hazardous Materials Standards
Department of Transportation

Room 8422, 7th. St SW

Washington, DC 20590

by fax: 202-366-3012

Dear Mr. Mazzulo:

i am requesting a revised letter of interpretation from you office regarding the transportation of small
quantities of formalin solution. | understand this issue has been addressed by your office previously
(6795 letter 10 J.G. McKay with SAF-T-PAK) but have additional information which may be of inferest.

By way of clarification formalin solution (aka 10% formalin) fypically consists of 3.7-4% of actual
formaldehyde with the balance being water and other non-hazardous materials. Formalin solution is
generally packaged in small, screw-top plastic vials of various sizes for diagnostic purposes. These vials
are filled to 1/2 capacity, the smallest of which (and most popular) contains 13mL of formalin. | estimate
that roughly 70 million of these vials are distributed to laboratories in the US, most of which are shipped
unreguiated by air. It is quite clear that formalin solution in this dilution meets neither the definition of
UN2203 or UN1198. Kt has instead been casually dassed as UN3325 which leaves i subject to debate,
Insofar as these formalin vials are generally shipped unregulated by laboratories across the country |
can't help but conclude that the collective apinion is that formalin solution does not meet any definition of

~-hazardous material and is regarded accordingly. To put another way, if this conciusion were inaccurate
the sconomic and administrative impact would be tremendous to these laboratories.

So on the one hand there exists the letter of imempretation from your office suggesting olass 9 status and
the other being the coflective opinion across the country which departs from this interpretation. | believe
this collective opinion is based on the notion that formalin solttion at the 3.7-4% range does not rise to
the level of being a substance “which has narcotic, noxious or other properties such that, in the event of
leakage or spillage on an aircraft extreme annoyance or disconmfort couid be caused to crew members so
as 10 prevent the correct performance of assigned duties.”  This Is particularly so given the very small
volumes of material contained in these vials. (note: the actual formaidehyde content per 13mL. vial is less

than .52mi)

Accordingly, # is my opinion that 10% formalin solution does not meet the definition of a hazard and can
ship unregulated by air as it does by ground. Can you please confirm this understanding or state your
objections? | would very much appretiate your timely response to this matter.

Sincerely,

John Bickel, VP
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Mr, John Bickel Ref. No. 01-0184
Vice President

Statlab Medical Product

P.O.Box 1155

Lewisville, TX 75067

Dear Mr. Bickel:

This is in response to your July 16, 2001 letter and subsequent telephone conversation with Eric Neison
of my staff regarding the classification of formaldehyde under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you cite a June 6, 1995 letter sent from this Qffice to

J. G. McKay, and ask if a solution 0f3.7 to 4% formaldehyde mixed with non-hazardous materials
shipped in 13 ml vials by aircraft are subject to the HMR.

Based on subsequent information you provided 1o this Office, it is our opinion thal your products are

not subject to the requirements of the HIMR. The letter you refer to addresses 10% formaldehyde

N— solutions, which meet the definition of a Class 9 hazardous material. Generally, solutions of less than
10% formaldehyde mixed with non-hazardous materials do not meet the definition of a Class 9
hazardous material and, provided they do not meet any other hazard class, are not subject to the HMR.
However, as provided by § 173.22 of the HMR, it is the shipper’s responsibility to properly classa
hazardous material. Generally, manufacturers have the knowledge to properly class the materials and
products they produce, although it may be necessary 1o enlist an outside laboratory to assist in
classification process, as testing may have to be conducted to see how 2 product compares to the
criteria for various hazard classes, :

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

J . Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materjals Standards




