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Mantua, NJ 08051

Dear Mr. Murray:

This is in response to your January 14, 2003, letter requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80) appticable to bulk and non-bulk packaging. Specifically,
you request the definition of bulk and non-bulk packagings used for the shipment of short-chain
chlorinated paraffins (C10 - C13), a marine poliutant, via all modes of transportation.

As defined in § 171.8, a bulk packaging means a packaging, other than a vessel or a barge, including a
transport vehicle or freight container, in which hazardous materials are loaded with no intermediate form
of containment and which has: a maximum capacity greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle for
a liquid; a maximum net mass greater than 400 kg (882 pounds) and a maximum capacity greater than
450 L (119 gallons) as a receptacle for a solid; or a water capacity greater than 454 kg (1000 pounds)

as a receptacle for a gas. A non-bulk packaging means a packaging which has: a maximum capacity of
450 L (119 gallons) or less as a receptacle for a liquid; a maximum net mass of 400 kg (882 pounds)

or less and a maximuin capacity of 450 L (119 gailons) or Iess as a receptacle for a solid; or a water
capacity of 454 kg (1000 pounds) or less as a receptacle for a gas,

As required in § 172.322, a packaging containing a marine-pollutant must have the “Marine Pollutant™
mark placed on each bulk and non-bulk packaging when transported by vessel. For transportation by
highway, rail, or air, the “Marine Pollutant” mark is required on each bulk packaging that contains a
marine pollutant, and each vehicle or freight container that contains a package that requires the “Marine
Pollutant” mark. However, as provided in § 172.322(d)(3), except when transported by vessel, the _
“Marine Pollutant” mark is not required on a bulk packaging, freight container or transport vehicle that
is already labeled or placarded in accordance with Subpart E or F, respectively, of Part 172 of the
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HMR. In addition, as provided in § 171.4(c), except when transported by vessel, the requirements of
this subchapter specific to marine pollutants do not apply to non-bulk packagings transported by motor
vehicles, rail cars or aircraft.

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, do not hesitate to contact us.

Sipcerely, )
Sty 4 -
Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Hangsterfer’s Laboratories, Inc.

14 January 2003

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street S.W.

Washington, D.C, 20590-0001

Dear Sir:

I am writing with a question in regard to legislation dealing with Chlorinated Paraffins, specifically

Short-Chain Chlorinated paraffins. I was doing a query onShort-Chain Chlorinated Paraffins (C10 -

C13), and found that it is listed as DOT regulated, specifically regulated as a Marine Pollutant. As well,
- it is IMDG regulated for ocean shipping.

The DOT definition and requirement lists it as

"* Labeling of marine pollutants in bulk packaging; and

* Reporting of releases of 2 marine pollutant in excess of 450 liters (199 pallons) for liguids or
400 kg (882 pounds) for solids."

So, my question centers on getting the specific definition of what constitutes bulk packaging versus ’
non-bulk packaging for shipping short-chain chlorinated paraffins (C10 - C13) via sea, as well as
other routes. I appreciate any assistance. Thank you.

If there are any questions and/or concerns, please let us know,

Smcerely,

F rank J. Murray Z

EH&S Manager




