A

U.5. Department 400 Seventh 5t., S.W,
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs

Adminisiration
WAR 21 mm any : .
Mr. Ira F. Salkin, Ph.D., F(AAM) _ Ref. No. 02-0270
Information From Secience, LLC
P.O. Box 408

West Sand Lake, NY 12196
Dear Mr. Salkin;

This responds to your October 15, 2002 letter requesting clarification on processing waste body fluids
contained in suction canisters in accordance with revisions to the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) under Final Rule, Docket HM-226. Your questions are paraphrased
and answered as follows:

Q1. When suction canisters containing three liters or mote of waste body fluids are transported for off-
site treatment and disposal in non-bulk containers, should they be packed as described in § 173.197,
i.e, in packaging that meets DOT’s Packing Group I performance standards?

Al. Waste body fluids may be packaged according to provisions in §173.197(b) or under exceptions
provided in §173.134(c) or §173.6. You are correct that § 173.197 requires non-bulk packagings for
regulated medical waste (RMW) to be UN specification packaging conforming to Packing Group 11
performance requirements in Part 178 of the HMR. However, § 173.134(c) permits RMW that is
transported in dedicated vehicles by private or contract carriers to be packaged in non-specification
non-bulk packagings, provided such packagings are rigid and conform to the general packaging
requirements in §§ 173.24 and 173.24a of the HMR and Occupational Safety and Health
Administration (OSHA) regulations in 29 CFR 1910.1030. In addition, the materials of trade (MOTS)
exception in § 173.6 permits RMW to be transported by a private motor carrier in non-specification
combination packagings. For liquid RMW, the inner packagings must be leak-tight and the outer
packaging must contain sufficient absorbent material to absorb the entire contents of the inner
packagings. The outer packaging must be a strong, tight packaging that is securely closed. The MOTS
exception includes limits on the capacity of a packaging. '

Q2. Since I am not aware of any commercially available suction canisters that would meet Packing
Group II specifications, would the canisters have to be packaged in Packing Group1I type of
packaging when transported in bulk containers? ‘

A2. Liquid RMW transported in a bulk packaging, i.e., a large packaging, wheeled cart, or bulk outer
packaging, must be packaged in a rigid inner packaging that conforms to the general packaging
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requirements of Part 173 of the HMR, specifically the general packaging requirements in §§ 173.24
and 173.24a. Such inner packagings need not be UN specification packagings, nor are there
performance requirements for the inner packagings.

Q3. Relative to Packing Group IT standards, wouldn’t the canisters with the waste body fluids have to
be placed into plastic bags with sufficient absorbent materials to absorb and retain all liquids during
transportation?

A3. There is no requirement for inner packagings of liqguid RMW that are transported inside bulk
containers to be placed in plastic bags with absorbent material.

Q4. Do cardboard boxes meet the DOT standards for rigid outer containers or must these containers
be composed of more durable materials, e.g., fiberboard? :

A4. We have not formally defined the term “rigid” in the HMR. Generally, the requirement for a rigid
packaging means a packaging that is not flexible, will retain its shape, and will not yield to knocks,
bumps, drops, or other forces that may be encountered during transportation.

I hope this answers your inquiry.

Sincerely,
<
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Delmer F. Billings
Chief, Standards Development :
Office of Hazardous Materials Standard:
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October 15, 2002

Mr. Edward T. Mazzullo

Office of Hazardous Materials Standards
DHM-10

United State Department of Transportation
400 7th Street, SW

Washington, DC 20510

Dear Mr. Mazzullo:
P L - ) -
You may recall that we met at several conferences when | was the Director of
the New York Sate Regulated Medical Waste Program. Having retired from state
_-sandce, | have entered the world of private consulting in the area of waste
management. In this regard, | have been requested by one of my clients to obtain
~ formal interpretations of components of the Department of Transportation’s (DOT) rule

under HM-226, Hazardous Malerials: Revision fo Standards for Infectious Substances.

My questions focus on the processing of waste body fluids contained in suction
canisters. In discussing my views on this subject with Ms. Sue Gorsky, she suggested
that I direct my inquires to you for formal responses. Specifically, | would appreciate
receiving DOT’s answers to the following questions:

1. When suction canisters containing upwards of three liters of waste
body fluids are transported for off-site treatment and disposal in non-bulk
containers, should they not be packed as described in §173.197, L.e., in
packaging that meets DOT's Packing Group II performance standards?
Have | correctly interpreted this subsection of the rule?;

2. Since | am not award of any commercially available suction canisters
that would meet Packing Group [l specifications, would not the canisters
have to be packaged in Group |l type of packaging when transporied in
buik containers? Have | correctly interpreted this component of §173.197
2 .
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3. Relative to Packing Group 1l standards, wouldn't't the canisters with
the waste body fluids have to be placed into plastic bags with sufficient
absorbent materials to absorb and retain all liquids during transportation?
In addition, may | infer that the absorbent material cannot be dlscarded
surgical gowns, drapes or similar waste fabrics?; and

4. Do cardboard boxes meet the DOT standards for rigid outer containers
or must these containers be composed of more durable materials, e.g.,
fiberboard? :

Thank you in advance for your lnterpretatlons of these questions and | Jook
forward to receiving your responses in the near future. If you have need of any
additional information from me, please don't hesitate to contact me at 518-674-1713
(voice/fax) or at irasalkin@aol.com (e-mail).

Sincerely,
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Ira F. Salkin, Ph.D., F(AAM)
RTTer - Information From Science, LLC




