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U.S, Depariment ' 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20580
Research and

Special Programs MAR 29 23

Administration -

Mr. Jack Peters Ref. No. 02-0235
HAZ-MAT Transportation Services

P.O. Box 69206

Seattle, WA 98168

Dear Mr. Peters:

This responds to your September 6, 2002 letter requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding recent changes to requirements for retention of
shipping papers published in a final rule under Docket No. RSPA-01-10568 (HM-207B) on July 12,
2002. Specifically, you ask who is required to retain a copy of the shipping paper, the originating
cartiet or anyone who must have a copy for transportation purposes.

According to your letter, your understanding is that a copy of the original shipping paper is to be
retained by the original carrier and that downline carriers do not have to keep copies except as required
by § 175.33. You also note that carriers use transfer manifests to transfer a shipment from one carrier
to another. The transfer manifest provides a paper trail to document the existence of a shipping paper,
and includes the airway bill number, piece count, weights and usually a short description of the
shipment, (i.e, Dangerous goods, Freeze, Live animal, etc.), date of transfer, signature of person
accepting the transfer, the carrier’s name, and sometimes, the signature of the person doing to transfer.
Each carrier retains a copy of the transfer manifest, and the original shipping paper is retained by the
original carrier. '

For transportation of hazardous materials by aircraft, each person who provides the shipping paper and
each person who receives a shipping paper as required by § 175.30 must retain a copy of the shipping
paper, or an electronic image thereof, for a period of 375 days from the date the initial carrier accepts
the shipment. The transfer manifest may be considered a shipping paper if it contains all the required
information on the hazardous materials being shipped that was provided on the original shipping paper,
including the date the initial carrier accepted the shipment. The date on the shipping paper may be the
date a shipper notifies the air carrier that a shipment is ready for transportation, as indicated on the
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airbill or bill of lading, as an alternative to the date the shipment is picked up or accepted by the carrier.
Only an initial cartier must receive and retain a copy of the shipper’s certification, as required by

§ 172.204.

I hope this answers your inquiry.

Dcerely, )
Delmer F. Biilings

Chief, Standards Development

Office of Hazardous Materials Standards,
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This letter is to ask for an interpretation based on 175.30 that went into effect on August 12, 2002. Below is a copy
from the Federal Register dated July 12, 2002.

. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION Research and Special
Programs Administration 49 CFR Parts 172, 174, 175, 176, and 177 [Docket No. RSPA-01-10568 (HM-207B)]
RIN 2137-AC64 Hazardous Materials: Retention of Shipping Papers AGENCY: Research and Special Programs
Administration (RSPA), DOT. ACTION: Final rule.
SUMMARY: RSPA is amending the Hazardous Materials Regulations to require shippers and carriers to retain a
copy of each hazardous material [[Page 46124]] shipping paper, or an electronic image thereof, for a period of 375
days after the date the hazardous material is accepted by a carrier. EFFECTIVE DATE: This final rule is effective
on August 12, 2002. FOR FURTHER INFORMATION CONTACT: Deborah Boothe of the Office of Hazardous
Materials Standards, (202) 366-8553, Research and Special Programs Administration, U.S. Department of
Transportation.

Sec. 175.30 Accepting and inspecting shipments () * * * (1) * * * (2) Described and certified on a shipping paper
prepared in duplicate in accordance with part 172 of this subchapter or as authorized by Sec. 171.11 of this
subchapter. Each person receiving a shipping paper required by this section must retain a copy or an electronic
image thereof, that is accessible at or through its principal place of business and must make the shipping paper
immediately available, upon request, to an authorized official of a federal, state, or local government agency at
reasonable times and locations. For a hazardous waste, each shipping paper copy must be retained for three years
after the material is accepted by the initial carrier. For all other hazardous materials, each shipping paper copy must
be retained for 375 days after the material is accepted by the carrier. Each shipping paper copy must include the date
of acceptance by the carrier. Only an initial camrier must receive and retain a copy of the shipper's certification as
required by Sec. 172.204 of this

I have several concemns but primarily on the interpretation on WHO retains a copy of the shipping paper for 375
days.

175.30 addresses only the “Accepting and inspecting shipments.” .

Under the old regulation, only the originating carrier had to retain a copy for a period of 90 days. For interline
transportation, when a shipment is transferred from carrier “A” to carrier “B” only carrier “A” was required to retain
a copy of the shipping paper. Under the new regulation, that does not to appear to have changed. Hereis why I
state that. The regulation states the following. “Each person receiving a shipping paper required by this section
must retain a copy or an electronic image thereof, ... »

A shipment can only be offered once and therefore can only be accepted once. Carrier “A” accepts the shipment
from the person who offers it for transportation. Carrier “A” must comply with 175.30. When carrier “A” transfers
the shipment to carrier “B” carrier “B” is not accepting it although they are receiving it. They are required to
receive a copy of the shipping paper based on 175 33 (a)(2) to satisfy the requirement of the notification to the PIC
and not on the basis of 175.30. Carrier “A” is not offering the shipment for transportation since they accepted it.
Their name is not on the shipping paper in the shippers box. Quite often the person signing for the transfer is not the
person who unloads it from the baggage cart into the warehouse or freight container in which it will go. Besides
under the security regulations as they are now, if you are not a known shipper you cannot ship anything on a
passenger aircraft.




As a shipper I am required to offer shipping papers as required by 172, subpart B. 1am required to offer that in
duplicate when shipping by air. One copy is retained by the carrier, in the files, for 375 days and the second travels
with the shipment for downline carriers, for notification to the pilot in command. Obviously, one must be givento
the consignee (or his represenative) for delivery to the consignee.

My contenticn is that copy of the shipping paper is to be retained by the original carrier and that downline carriers
do not have to keep copies except as required for 175.33.

Carriers have transfer manifests. They use these to transfer a shipment from one carrier to another. This provides
the paper trail necessary to document the existence of a shipping paper. The transfer manifest has the airway bill
number, piece count, weights and usually a short description of the shipment, (ie, Dangerous goods, Freeze, Live
animal, etc.), date of transfer, signature of person accepting the transfer and some have the signature of the person
doing the transfer. The carriers name is at the top of the manifest, also. Each carrier has a copy of the transfer
manifest, The original shipping paper (or copy thereof) is retained by the original carrier. To have a downline
carrier duplicate that is not only redundant but is extremely costly to the carriers.

Also, some carriers only accept under 49CFR as they are not trained to accept under ICAO/IATA. They state in -
their Operations Manuals/Cargo Manuals that, they only accept under 49CFR and will only transport shipments
under ICAG/IATA when it is transferred to them. Many of these small carriers have limited space, revenue and
personnel to train in both regulations.

If each carrier is “accepting” the shipment from another carrier then under ICAQ/IATA a checklist must be used
each time a shipment is transferred from one carrier to another. Ifa carrier only accepts under 49CFR, then those
shipments would have to be refused and someone would have to offered under 49CFR. The whole scope of 135
operators in the remote areas of AK and other remote locations would change,

If each carrier who touches the shipment is required to retain a copy of the shipping paper for 375 days it would put
an undue burden on those small carriers. Additionally, some small carriers do not have the electronic capabilities to
comply in a timely manner.

I realize this is after the barn has been built, however, it is never to late to change or modify what is written. I am
requesting a written determination to this delima.

Question being “who must retain copies of the shipping papers?” Only the originating carrier or anyone who must
have a copy for transportation purposes? Which means every carrier who touches the shipment. Especially on
interline shipments.

Thank you for your consideration in this manner and hope to see you again some day before we both get too old to
do this. Please feel free to call me as I don’t think I have adequately asked the question nor transmitted what I am

rying to explain.

JLp

Jack Peters, Owner
HAZ-MAT Transportation Services
P. O. Box 69206
Seattle, WA 98168
Phone (253) 840-2085
Cell (253) 2190907




