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US.Department NOV -8 2002 400 Seventh Street, SW.

of Transpartation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Ms. Libby Bishop Ref. No. 02-0209
FISC ATAC HUB
406 “B” St, Bldg DP-237

. Norfolk, VA 23511

Dear Ms. Bishop:

This.responds to your August 16, 2002 letter requesting clarification on the correct method .of
. shipping”empty” fuel tanks and fuel pumps- ‘by commercial motor véhicle under the Hazardous.
Materials Regulatlons (HMR 49 CFR Parts 171- -180). Specifically, you ask if you may ship your
. fuel pumps and tanks that have been dramed “but not purged and may contam a trace of’ JP—S _]et
fuelas a Combustlble liquid under § 173. 150(1)(2) and (i)(B) a

You state that you were adv1sed by a DOT repreésentative that you may ship the fuel pumps under
the provisions of § 173.150(£)(2) as non-regulated and use non-specification boxes for your freight.
You were also advised that you'may ship the fuel tanks under § 173.150(f)(3) as “Combustible .
liquid, 3, NA 1993" with no label. You request written conﬁrmatlon from us on the shipping
information provided to you by aDOT représentative. :

Section 173.29 requires that an empty packaging containing a residue of a hazardous material be
offered for transportation and transported in the same manner as when it previously contained a

* greater quantity of that hazardous material, unless it has been sufficiently cleaned of residue and
purged of vapors to remove any potential hazard. You state in your letter that your fuel pumps and
tanks may contain a trace of JP-5 jet fuel; therefore, they must be shipped in the same manner as
when they previously contained JP-5 jet fuel. However, if the JP-5 jet fuel has a flash point at or
above 100 degrees farenheight and does not meet the definition of any other hazard class, it may be
reclassed as a Combustible liquid and shipped by highway or rail according to provisions specified
in § 173.150(f).

I hope this answers your inquiry.

Sincerely,

o 75

Delmer F. Blllmgs
Chief, Standards Development . £0
Office of Hazardous Materials Standards : \
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Washington, DC 20590-0001

1 spoke with a representative of DOT on some matters concerning the mavement of trace amounts of
HAZMAT in CONUS over the road by commercial carrier for the US Government. He was very helpful in
citing 49 CFR 173.150 {f)(3) for our fitel tanks and 173.150 (£)(2) for being able to ship our pumps as non-
regulated and to use non-spec boxes for our freipht that moves in CONUS only. Our fuel tanks have been
drained, but not purged and have a trace amount of JP-5 jet fuel or at least the strong smell of it. He said
we could ship the tanks as Combustible Liquid Class 3 NA1993 with no label. He said if we faxed this to
You we would get a response from you, on letterbead, citing the correct way to ship these critical items for
the Govermment. They are fuel pumps and tanks that have been emptied, but may contain a trace. The
tanks are crated and nailed very securely and the pumps are wrapped and capped off so as not to leak. The
inner packaging is done so as to prevent a leak. These parts are critical to the mission of the US NAVY and
your help would be appreciated in moving them to be repaired and returned to airbases for reuse in a timely
manner. Please FAX us an official letter from your office conceming this matter,

Dear sir:

Thank you,

LIBBY BISHOP
TRAFFIC MANAGER
FISC ATAC HUB

406 “B” ST BLDG SP-237
NORFOLK VA 23511

757-444-2520 EXT 13 voice
757-444-5972 FAX

Libby S_Bishap@nor. fisc.navy,.mil




