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‘Mr. Raymond T. Duzynski Ref. No. 02-0201
Regulatory Analyst

3M General Office

3M Center

St. Paul, MN 55144-1000

Dear Mr. Duzynski:

This responds to your July 23, 2002 letter requesting an interpretation of the Hazardous Materials
Regulations (FIMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipping papers. Specifically you ask if it is
necessary to remove the letters “RQ” and the name of the hazardous substance(s) from the shipping
paper for the return trip of a bulk package other than a tank car when the residue in the package no
longer meets the definition of a hazardous substance and the phrase “RESIDUE: Last Contained ****
does not appear on the shipping paper before the basic description.

The answer is no. In accordance with § 172.203(e)(2), the description on the shipping paper for a
tank car containing the residue of a hazardous material must include the phrase “Residue: Last
Contained * * *” before the basic description. If, when fully loaded, the correct shipping description
for the material in the tank car required the letters “RQ” to be included, the letters “RQ” are not

required to be removed from the shipping paper description when the residue in the tank car no longer
meets the definition of a hazardous substance.

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, do not hesitate to contact us.
Sincerely,

./1! .
Delmer F. Billings '

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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July 23, 2002
0 ' rs
Shi PP g ?O-PQ
M. Edward T. Mazzullo K- 0201
Director, Office of Hazardous Materials Standards
DHM-10 (Room 8422)
U.S. Department of Transportation
Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards

400 Seventh Street, SW
Washington, DC 20590-0001

Subject: Interpretation Letter Request
Dear Mr. Mazzullo:

In'the enclosed DOT Letter of Interpretation (Reference No. 01-0137) dated
August 16, 2001, it states the letters "RQ" may only be entered on the shipping paper if a
material meets the definition of a hazardous substance under Section 171.8.

In the enclosed DOT Letter of Interpretation (Reference No. 01-0210) dated

January 18, 2002, it states that the letters "RQ" are not required to be removed from the
shipping paper when the residue in the tank car no longer meets the definition of a
hazardous substance. The tank car discussed in this DOT Letter of Interpretation originally
contained an "RQ" of ethylbenzene and the shipping paper for return trip of the tank car
includes the phrase "Residue: Last Contained ***" before the basic descriprtion as required
per Section 172.203(e)(2).

Based on this information, could you comment on whether it is necessary to remove the
letters "RQ" and the name of the hazardous substance(s) from the shipping paper for the
return trip of bulk package other than a tank car (e.g., portable tank) when the residue in the
package no longer meets the definition of a hazardons substance and the phrase "Residue:
Last Contained *#*" does not appear on the shipping paper before the basic description.

If you have any questions or need additional information, please contact me on
651-733-9042.

Sincerely,

= Tyt
Raymond T. Duzynski
Regulatory Analyst

Enclosures.
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