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AUG 29 2002

Mr. Darrell Musick Ref. No. 02-0184
President/CEO ‘

Innergy Power Corporation

940 Disc Drive

Scotts Valley, CA 95066

Dear Mr. Musick:

This responds to your June 21, 2002 letter requesting an updated letter concerning the
transportation of sealed lead acid rechargeable batteries under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request that we provide you with
an updated clarification on whether your sealed lead acid rechargeable batteries are nonspillable
and excepted from the requirements of the HMR.

A nonspillable wet electric storage battery is excepted from requirements of the HMR if the
batteries are capable of successfully passing the vibration and pressure differential tests in

§ 173.159(d)(3). In addition, the batteries must be protected against short circuits and securely
packaged to withstand conditions normal to transportation, and, the package must be marked
“Nonspillable” or “Nonspillable Battery™ in accordance with § 173.159(d)(1)(2). Similar test
criteria are contained in the International Civil Aviation Organization’s (ICAO) Technical
Instructions for international transportation by air. Special provision A67 of the ICAO Technical
Instructions requires that a temperature of 55 degrees C. be used to determine whether the
electrolyte will flow from a ruptured or cracked case. Batteries meeting the nonspillable criteria
and special provision A67 are not regulated by air. The International Maritirne Dangerous Goods
(IMDG) Code, for international transportation by water, contains similar criteria for nonspillable
batteries. However, batteries meeting the nonspillable criteria in which the electrolyte will not flow
at 55 degrees C. are still subject to certain marking and stowage requirements under the IMDG
Code.

You state that the manufacturing process and your product has not changed. Therefore, our
April 1993 letter of clarification remains valid. Your batteries that meet the “nonspillable”
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provisions in § 173.159(d), when securely packaged and protected against short circuits, are not
subject to the requirements of the HMR.

I hope this answers your inquiry.
Sincerely,
Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards




Innergy Power Corporation

340 Disc Drive é
Scotts Valley, CA 95066
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Research & Special Programs Administration
Director, Office of Hazardous Materials Standards

Dear Sir or Madam:

i As you can see from the enclosed copy of a letter from your department,
mnergy- we have been deemed approved for transporting capabilities of our
product as “non-spillabie batteries”. Also enclosed is a copy of paperwork
registering our new name, Innergy Power Corporation in May of 2001.
There has been no change in our manufacturing process or in our product.

I am requesting an updated letter from your department, addressing our
President/CEO, Mr. Darrell Musick, using our Innergy Power name so
that when we have the need to show transportation safety for our batteries,
it will have the current information.

Thank you in advance for your cooperation. [ am awaiting your new letter.

Sincerely,

Bethe Stiller
Assistant to the President

Enclosures: 2 ... .




