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Argus Fire Control
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Dear Mr. Euler:

This is in response to your letter requesting clarification on whether a DOT specification 39 cylinder
may be used as a fire extinguisher under the Hazardous Materials Regulations (HMR;49 CFR Parts
171-180). I apologize for the delay in responding and hope it has not caused any inconvenience.

In your letter you describe a fire extinguishing system consisting of a DOT specification 39 cylinder with
a volumetric capacity of 1720 ml (104 cu in), an operating pressure of 150 psi, and a minimum burst
pressure of 1440 psi. This system is intended to be sold to end-users as a complete self-contained
pressurized system capable of being refilled and recharged by distributors. You further state that, after
the extinguishing system is discharged or emptied, it is returned to the distributor, refilled and
pressurized, transported back to the end-user, and reinstalled into the system.

Your specific questions are parapharsed and answered below:

Q1. Youasked if a DOT 39 cylinder may be used as a fire extinguisher under the HMR. You also
asked whether the cylinder once installed into the fire extihguishing system would be considered
a nonspecification cylinder.

Al.  The answer is no. Hazardous materials transported under the proper shipping name “Fire
extinguisher” must be packaged in accordance with §173.309. Section 173.309(a) allows the
use of non-specification cylinders as fire extinguishers, if all criteria listed therein are met. If the
requirements of § 173.309(a) cannot be met, a DOT specification 3A, 3AA, 3E, 3AL, 4B,
4BA, 4B240ET, or 4BW (§§ 178.36, 178.37, 178.42, 178.46, 178.50, 178.51, 178.55, and
178.61) cylinder must be used in accordance with § 173.309(b). In addition, although a
specification cylinder is installed into an extinguishing system, the cylinder is marked to indicate
conformance with the specific requirements applicable to the packaging, and thus remains a
specification packaging. '
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Q2:  You ask if there are special requirements applicable to eylinders used as fire extinguishers?

A2:  Materials transported under the proper shipping name “Fire extinguisher” must be packaged in
accordance with §173.309.

Q3.  After initial shipment and installation can this cylinder be transported for refilling or recharging if
discharged?

A3. The answer is no. A DOT 39 specification cylinder charged with a hazardous material,
transported, and emptied, may not be refilled with a hazardous material and transported a
second time (see § 178.65).

Q4. Does this system require requalification testing and inspection?

A4,  Under the HMR, each specification cylinder used as a fire extinguisher and meeting Special
Provision 18 in § 172.102(c)(1) must be requailified. (see § 180.209(j)). Additionally, each
nonspecification cylinder used as a fire extinguisher must be in compliance with the retest
requirements of the Occupational Safety and Health Administration Regulations of the
Department of Labor, 29 CFR 1910.157(e) (see § 173.309(3)(iv)).

I trust this satifies your request. If you need additional assistance, do not hesitate to contact this office.

Sincerely,

- us%&rsky

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Attn:  Mr. Edward Mazzullo From: BryceJ.Euler 4& <
Director, Office of HazMat Standards Director of Engineering
US DOT/RSPA (DHM-10)
To: Us DOT Date: 7 May 2002
Fax# 202-368-3012 Tel #: 1-800-467-4922
Re: Use of "“DOT-39 NRC” Cylinder Pages: 1of2

Dear Mr. Mazzullo

Mr. Cameren Satterthwaite recommended that t forward this request for interpretation to you.

Background:
The cylinder in question has in raised lettering DOT-39 NRC 500/625 M1039 TC-38M NRC 34/43 stamped

on the bottom. Its speciffcations are as follows: 3.543" OD X 13.562" L); flat bottom; Velume 1720mi (104
€U In); min. burst pressure 1440 psi; approval -DOT spec 39,

The cylinder will be used in a fixed fire extinguisher system that Is pressurized to 150 psi at 70F and has a
working temperature of 32F to 120F. The system will use between 2 to 2.5 Ibs of multi-purpose dry
chemical with dry nitrogen gas being used as the propaltant. T .

Thae fire protection standard (NFPA-17) that we need to meet requires that the storage confainer used shall
be designed to mest the requirements of US DOT or Transport Canada if used as shipping containers
under pressure.

The system would be sold to end-users as a complete self-contained pressurized system. We would need
the system to be capable of being refilled and recharged by distributors. The system after being discharged
would be transported empty to the distributors shop, refilled and pressurized. After being recharged it
would be transported back t the end user and reinstalied.

Questions: \

1. Can this cylinder be used in this application? Is this cylinder (or application) considered a
nonspecification cylinder?

2, Is their anything special that we must do? C

3. Can this cylinder after initiangipment and installation, be transported for refilling and recharging if
discharged?

4. Does this system require hydrostatic testing? If so at what frequency? Does it need to have an
intemnal visible inspection preformed? If so at what frequency?

The paragraphs that | have been reviewing are as follows: 173.309 (a) (3): 29 CFR 1910.157 (e); 173.34
(e); 173.28 (e); and 178.65.

Can you please provide answars ta these questions so that I can clarify my position with regards ta using
the above referenced cylinders? Your immediate response would be greatly appreciated because | must
make a decision on the use of these cylinders as soon as possible.
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