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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Edward Krisiunas, MT(ASCP), CIC, MPH Ref. No. 02-0021
Sharps Compliance

9050 Kirby Drive

Houston, TX 77054

Dear Mr. Krisiunas:

This responds to your request during a November 28, 2001 telephone conversation with

Ms. Eileen Edmonson of my staff for written confirmation of a response you received from her
by electronic mail on November 13, 2001. You asked whether an unmarked sharps-disposal-by-
mail combination packaging, approved for use by the U.S. Postal Service (USPS) under
authorization no. 035J, fulfills the requirements for a sharps regulated medical waste packaging
prescribed in § 173.197 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

You also enclosed in an October 19, 2001 electronic mail message a copy of pages C-19 through
C-36 of the USPS Domestic Mail Manual Issue 56 plus Postal Bulletin changes through PB
22060 (10-4-01) that require a sharps packaging approved for use by the USPS to conform to the
following packaging performance tests in the HMR: §§ 178.604 (leakproof), 178.606 (stacking),
178.608 (vibration), and 178.609 (infectious substance packaging). On November 8, 2001 , you
supplied this office with an example of the packaging, a rigid 4.8-quart polyethylene bottle inside
a polyethylene bag inside a fiberboard box, but did not provide its performance test results.

Under §§ 178.2 and 178.3, the manufacturer identified on a packaging or the person placing the
UN symbol on the packaging is responsible for ensuring that the packaging meets the UN
standard to which it is certified. However, based on the information you provided, it is the
opinion of this office that the sharps combination packaging you described would conform to

§§ 173.197 and 178.609 provided it successfully passes all prescribed performance tests for these
packagings in 49 CFR Part 178 and these results are documented and maintained, as required in
§ 178.601(1). Further, the packaging that complies with § 173.197 must be marked, as required
in 49 CFR Part 178, Subpart L, with the symbols representing its design specification.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Johfi A. Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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_ Edmonson, Eileen M o 28

From: EKrisiunas@aol.com N

Sent:  Tuesday, November 20, 2001 5:20 PM Ed moenson
" To: eileen.edmonson@rspa.dot.gov é /75 . / ? 7

Cc: Bkunik@sharpsinc.com; cneal@sharpsinc.com \

Subject: Correspondence on mailbacks %7&{/4 kJ Wd I(a / ab«fﬂ%
Dear Eileen: 0 =007 {

I would first like to thank you for your assistance during the past few weeks relative to the HMR and the
mailback containers used by Sharps Compliance. Your agency has been one of the few that is always
responsive to questions and inquiries pertaining to its regulations.

Per our discussions over the past few weeks, am I correct in the following summarization on the topic of
mailbacks and the HMR:

Gi

;ggég&%mdmds found in the Domestic Mail Manual (DMM) are equivalent to DOT
gz o-autherization required, packaging standards and parameters, package documentation,
ling and package testing including periodic re-testing with decumentation as well as a
Eialized manifest syster with generators’ certification and emergency response system, the
nowledges a USPS permitted regulated medical waste sharps by mail system as meeting the HMR
staitdards in 49 CFR parts 171 — 180. ‘

Pleage reply whether I am correct or if [ have missed something. I can provide a hard copy of this letter via fax
or Fed-Ex. If would be beneficial to receive your correspondence in writing as we will share it with our clients
as part of our educational outreach on HMR with them.

Sincere regards,

Edward Krisiunas, MT(ASCP), CIC, MPH
Sharps Compliance

9050 Kirby Drive

Houston, Texas

77054

and

115 Lyons Road
Burlington, Connecticut
06013

860-675-1217
860-675-1311(fax)

12/28/01



