US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transporfation : Washington, D.C. 20590
Researchand '

Special Programs
Adminisiration

NOV 30 2001

Ms. Shelly M. Marasco Ref. No. 01-0267
Sales Coordinator

Harry E Smith and Associates

Box 151, R.D.1

Irwin—-Herminie Rocad

Rillton, PA 15678

Dear Ms. Marasco:

This is in response to your October 10, 2001 letter and
subsequent telephone conversation with a member of my staff
requesting clarification of the provisions in § 173.220 of
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask if a non-spillable battery
contained in a forklift is subject to the HMR.

The answer is no. A battery powered forklift equipped with
a non-spillable wet electric storage battery, provided the
forklift contains.no other hazardous materials, is not
subject to the HMR (§ 173.220(a)). A non-spillable battery
must be marked “NONSPILLABLE” or “NONSPILLABLE BATTERY,”
securely installed, fastened in an upright position, and
protected from short circuits when contalned in mechanical
"equipment. See § 173.159(d).

I hope this satisfies your regquest.
Sincerely,

W s

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear.Sir or Madam:

This confirms my understanding of the 10-9-01 conference call discussion with Ben of RSPA
Hazardous Material Information Center representative, Susan Camara, Supervisor of Regulatory
Compliance for USF Holland and Dana Probasco, Haz-Mat Specialist for R & L Transfer,
regarding transportation of our battery powered equipment (see enclosed product literature and
operators manual} that my company ships via common carrier.

As long as the requirements of 173.220 (c) pertaining to the securement and protection of the
installed wet cell batteries are observed , the equipment may be shipped for transportation via
common carrier described only as their product trade names and are excepted from ali other
requirements of the hazardous materials regulations according to 173.220 (e).

The installed gel cell batteries are observed as non-regulated material and can be shipped
described by their product trade names.

If this is not correct, I can be reached directly at 1-800-336-5438 or you may fax your
comments to 724-446-3222. If I do not receive a written response by October 22, 2001, T will
assume this interpretation is correct. '

Yours truly,

\311’_%;-[\/\ Thahsoeo

Shelly Marasco
Sales Coordinator

Enclosures

"We're Lifting the Standard of Service!”




