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Dear Mr. Solum:

This is in response to your September 14, 2001 letter concerning shipping paper and marking
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-130).

You have a hazardous material described as “Radioactive material n.o.s., 7, UN 2982.” This material
does not meet or exceed the reportable quantity (RQ) for any radionuclide, however, it does exceed
the RQ for mercury. You ask if the HMR allows an offeror of a Class 7 material that meets or exceeds
the RQ for a hazardous substance other than a radionuclide {o identify the chemical hazardous
substance by name and enter the hazardous substance in parentheses on a shipping paper entry or as a
package marking. You state that Class 7 materials are excepted from these requirements by

§§ 172.203(c) and 172.324(a). '

Your understanding is incorrect that §§ 172.203(c) and 172.324(a) except all Class 7 materials from

the shipping paper and package marking requirements for hazardous substances other than
radionuclides. Section 172.203(c) excepts Class 7 materials that are described in accordance with

§ 172.203(d) from the additional shipping paper description for hazardous substances. Section
172.203(d)(2) requires the name of each radionuclide to be shown on the shipping papers. Only if

your material is described in accordance with § 172.203(d) is it excepted from § 172.203(c). The

same holds true for § 172.324; you are only excepted from the package marking requirements for
hazardous substances if your radioactive material is labeled in accordance with § 172.403. Section
172.403(g) requires that the name of the radionuclides is identified on the label. Only if your matenal is
labeled in accordance with § 172.403 is it excepted from the package marking requirements of
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§ 172.324. If your material is not described in accordance with § 172.203(d) and your package is not
labeled in accordance with § 172.403, you must identify mercury as a hazardous substance on your
shipping papers and also in your package markings.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous M%Fg;ials Standards
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Mr. Edward T. Mazzullo JO‘/\ Nnsée m

Director, Office of Hazardous Material Standards

U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street SW. émz.;os

Washington, D.C. 20590-0001 Shi . aflers
. ‘PFI ng f]

Dear Mr. Mazzullo: - dl- OM 2 ]

Westinghouse Savannah River Company (WSRC) is inquiring about the applicaﬁon of the regulations
as currently written for Class 7 materials that also contain a reportable quantity of a chemical
hazardous substance. To this end, on August 16, 2001, | spoke with Ben Supko, who also consulted
Diane LaValle and John Gale of your staff concerning the scenario below.

One pound of mercury (RQ=1 Ib.} is contained in a Type A quantity of RADIOACTIVE MATERIAL,
N.O.S., 7, UN2982 with no reportable quantity being present for the nuclides contained in the matrix.
Accordingly, shipping papers would be completed in compliance with 49 CFR Subtitle B, Chapter i,
Subchapter C, Part 172, Subpart C and the package marked in compliance with the requirements of
Subpart D. As required by 49 CFR 172.203(c)(2) and 172.324(b) the letters “RQ” would be entered on
the shipping papers and marked on the package. However, as written, for Class 7 materials, both 49
CFR 172.203(c) and 172.324(a) excepts the shipper from identifying the chemical hazardous
substance by name and entering the hazardous substance in parentheses on a shipping paper entry or
as a package marking. :

WSRC believes the intent of the Hazardous Material Regufations (HMR) is better served by including
as a shipping paper entry and as a package marking, in parentheses, a chemical hazardous substance
described in the example above. Would this be improper under the HMR?

Sincerely,

Cliuirtinss Br Sl

Christian W. Solum, Principal Hazardous Material Specialist
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