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Ref. No. 01-0210

Mr. David Mashinski
Shell Chemicals
P.O. Box 2463
Houston, TX 77252

Dear Mr. Mashinski:

This is in response to your August 1, 2001 letter requesting
clarification of the shipping paper requirements under the Hazardous
Material Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) pertaining to the
shipping description “Residue: Last Contained, Flammable liquids,
n.o.s., 3, UN1993, III, RQ (Ethylbenzene).” I apologize for any
inconvenience that the delay in responding may have caused you.

Specifically, you ask whether the letters “RQ” must be removed from
the basic shipping description for the return trip of a tank car.
You state that prior to the return trip, the tank car will be
unloaded and, therefore, will no longer contain the reportable
quantity of a hazardous substance.

The answer is no. In accordance with § 172.203(e) (2), the
description on the shipping paper for a tank car containing the
residue of a hazardous material must include the phrase “Residue:
Last Contained * * *” before the basic description. If, when fully
loaded, the correct shipping description for the material in the

tank car required the letters “RQ” to be included, the letters “RQ”
are not required to be removed from the shipping paper description

when the residue in the tank car no longer meets the definition of a
hazardous substance.

I hope this information is helpful. Please contact this office if
you need additional assistance.

Sincerely,

/Jo > le
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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August 1, 2001

Office of Hazardous Materials Standards — DHM-1
uUS. Depanment Of Transportation

400 7" Street, S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Billings,

Shell Chemical Company seeks confirmation of a telephone conversation on July 30, 2001
with Mr.Ben Supko, a member of your staff. Our question to Mr. Supko concerned the
description on a shipping paper for a tank car containing the residue of a hazardous material
which, when fully loaded, contained a reportable quantity of a hazardous substance but after
unloading does not.

For example: a tank car containing a Class 3 material of which ethylbenzene is a component
is described as follows when shipped from the manufacturing location:
“Flammable Liquids, NOS (XXXXX, Ethylbenzene), 3, UN1993, III, RQ (Ethylbenzene)”.

After unloading, the residual product in the tank car contains much less than the 1000 pound « f §-§§;~-§ h
reportable quantity of ethylbenzene; however, the shipper’s computer generated return Bill of f
Lading would contain the following description:

“Residue Last Contained: Flammable Liquids, NOS (XXXXX, Ethylbenzene), 3, UN1993,
I, RQ (Ethylbenzene)”. “

Technically speaking, since the car no longer contains a reportable quantity of a hazardous
substance, the person returning the residue tank car would be required to remove the “RQ

(ethylbenzene)” from the description; however, having read the attached interpretation from
RSPA dealing with the same topic for a Class 9 material, we are persuaded that the residue
tank car in our example may be returned without modification of the description. Mr. Supko
concurred with our interpretation. We would appreciate your written confirmation of our
interpretation.

Our thanks in advance for your prompt consideration of this request. If you have any
questions, I can be reached at 713-241-6436.

Smcerely,
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