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U.S. Department 400 Seventh St,, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

AUG 27 2001

Mr. Michael Ritchie Ref. No. 01-0207
Hazardous Materials Specialist

Minnesota Department of Transportation

Office of Motor Carrier Services, Mail Stop 420

1110 Centre Pointe Curve

Mendota Heights, MN 55118

Dear Mr. Ritchie:

This is in response to your letter of August 3, 2001, requesting information regarding the transportation
of oxygen cylinders on a passenger-carrying bus under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if a spare oxygen cylinder may be carried aboard a
passenger carrying bus as a material of trade as provided in § 173.6.

The answer is yes. By definition, a Material of Trade includes a hazardous material that is carried on a
motor vehicle for the purpose of protecting the health and safety of the motor vehicle operator or

passengers (see § 171.8). All the conditions of § 173.6 must be met.

I hope this satisfies your inquiry.

Sincerely,

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Research and Special Programs Administration
400 Seventh St. SW

Washington, DC 20590 Ol— 017
Dear Mr. Mazzullo,

The Minnesota Department of Transportation, Office of Motor Carrier Sexvices, regulates
transportation of elderly, handicapped or disabled persons under its Specjal
Transportanon Services (STS) program. Many of the service providers in the STS
program are for-hire carriers, operating in comimerce.

A question has been raised on the applicability of the Hazardous Materials Regulations
(HMR) when the STS provider is carrying a passenger with a sioall oxygen cylinder. The
cylinder is the property of the passenger, not the carrier, and is used for medical reasons.
Your staff sent me a copy of a RSPA clarification letter, Ref. No. 99-0050, dated April 2,
1999, that addresses this issue. That letter states, in part, that “A cylinder of oxygen used
by a passenger for medical reasons is not regulated under the HMR; however, spare
oxygen cylinders must be transported in conformance with the HMR. Thexefore, proper
marking and labeling and shipping paper documentation is necessary for spare oxygen
cylinders.”

Our STS providers indicate that passengers often trave] with a “spare” cylinder., This
spare cylinder may be carried with the active cylinder, or separately. Could the
transportation of the spare oxygen cylinder(s) be done under terms of the Materials of
Trade provisions? Materials of Trade include “hazardous materials, other than hazardous
waste, that js carried on a motor vehicle- (1) For the purpose of protecting the health and
safety of the motor vehicle operator or passengers;” Would the Materials of Trade
provisions apply to a carrier transporting its passenger’s hazardous material?

Thank you for your consideration of this issue. If you have any questions, please contact
me at (65]1) 405-6120 or by email at: michael Ritchie @dot.state. mn.us .

Yours tru]

Al /@éﬁf\

Michael Ritchie
Hazardous Materials Specialist
Minnesota Department of Transportation
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