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Pipeline and Hazardous 
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Administration 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Captain Bruce Bugg 
Motor Carrier Compliance Division 
Georgia Department of Public Safety 
PO Box 1456 
Atlanta, GA 30371 

Ref. No. 0 1-0054 

Dear Captain Bugg: 

This letter serves as a rescission of our April 20, 2001 letter responding to your request for 
clarification of requirements for the transportation of batteries under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 7 1 - 1 80). Specifically, you asked if electric storage 
batteries resting on a rubber friction mat and pushed against the forward wall of a 
compartment meets the requirements of § 1 73.159(e)(2). Upon further review, we find our 
previous response to your question to be incomplete. Your question is answered below. We 
apologize for any inconvenience this may have caused. 

Electric storage batteries must be loaded or braced in order to prevent damage and short- 
circuits in transit. It is the opinion of this Office that placing electric storage batteries on a 
slip-resistant surface such as a rubber friction mat and pushing the batteries against the 
forward wall of a less-than-full compartment may not by itself be sufficient to achieve the 
performance standards of § 173.159(e)(2) and therefore, the batteries may have to be loaded 
differently or braced in a manner to achieve the standard. However, loading and transporting 
the batteries without bracing using a method that includes placing the batteries on a slip- 
resistant surface and pushing the batteries against the forward wall may be sufficient. For 
example, a number of distributors of electric storage batteries use a method of loading 
batteries in a specially-designed "Mickey Body" truck that incorporates the use of a slip- 
resistant surface and tightly loaded batteries pushed toward the forward and interior walls of 
a less-than-full compartment in combination with shelves in compartments that slope 
downward to the interior of the compartment. This method of loading and transport has had 
widespread and historical use without incidence of damage or short circuiting while in 
transit. This information is described in greater detail in our enclosed letter to Mr. Dan Lane 
of the Interstate Battery System of America, Inc. (Ref. no. 08-0067). If a company transports 
the electric storage batteries as described in the enclosed letter, then the batteries do not need 
to be braced. However, if evidence indicates batteries transported using this loading method 
and truck design are damaged or short circuited while in transport, then the performance 
standards of § 173.159(e)(2) are not achieved. This does not necessarily mean the batteries 



must then be braced but rather that the batteries must be loaded differently or braced in a 
manner to prevent damage or short circuiting while in transit. 

I have enclosed a copy of prior correspondence with Mr. Dan Lane of Interstate Battery 
System of America, Inc. related to this issue. If we can be of fbrther assistance, please 
contact us. 

Sincerely, 

Director 
Office of Hazardous Materials Standards 

Enclosure: 

Letter of Interpretation 08-0067 



U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Adminlstratlon 

JUN - 3  ZUO8 
Mr. Dan Lane 
Interstate Battery System of America, Inc. 
12770 Merit Drive, Suite 1000 
Dallas, TX 7525 1 

Ref. No. 08-0067 

Dear Mr. Lane: 

This responds to your March 6,2008 letter requesting clarification of the "loaded" or "braced" 
requirement of 5 173.159(e)(2) for the transportation of electric storage batteries under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80). Specifically, you ask whether 
our letter dated April 20,2001 (Ref. no. 0 1-0054) to Captain Bruce Bugg, of the Georgia 
Department of Public Safety, supersedes the response given to your company by the Associate 
Administrator regarding an application for an exemption (now referred to as a special permit) 
from $ 173.159(e) of the HMR. 

You provide a copy of the April 20,2001 interpretation letter, a copy of the Associate 
Administrator's response to the application, and copies of the materials originally submitted 'with 
the application. The April 20,200 1 letter states that "electric storage batteries resting on a 
rubber friction mat that are pushed forward so they are against the forward wall of a 
compartment do not meet the requirements of $ 173.159(e)(2) because the batteries are not 
braced to prohibit lateral or aft shifting." The letter fiom the Associate Administrator states that 
your application was denied as unnecessary based on the conclusion that electric storage 
batteries loaded and transported in the manner presented in the application meets the 
requirements of 5 173.159(e)(2). And finally, the materials submitted with the application 
provide information, data, and visual evidence supporting your claim that electric storage 
batteries loaded without bracing, and transported in specially-designed motor vehicles known as 
"Mickey Body" trucks, prevents damage and short circuits in transit in conformance with the 
requirements of 173.159(e)(2). You indicate that some enforcement officials are asserting that 
the April 20,2001 letter renders the letter fiom the Associate Administrator invalid and thus, are 
requiring your company to strap (brace) electric storage batteries transported in your specially- 
designed "Mickey Body" trucks. 

The April 20,2001 interpretation letter does not supersede nor affect the response your company 
received from the Associate Administrator concerning your application for a special permit. 
Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations but are provided to help the 
public understand how to comply with the HMR. Based on a review of the materials you 
provided, this Office agrees with the original response fiom the Associate Administrator that 
electric storage batteries loaded and transported in "Mickey Body" trucks as described in the 
application achieves the performance standards of § 173.159(e)(2). According to your 



application, a Mickey Body truck is designed so that shelves in the compartments of a truck 
slope downward from the exterior toward the interior of the vehicle and the shelves are covered 
with a slip-resistant surface. Additionally, when loaded, the majority of the batteries are 
wrapped in plastic; the batteries are placed tightly to the front and interior of each compartment 
that is less-than-full; and the batteries are not stacked. If your company or another company 
transports batteries as described, then the batteries do not need to be braced. However, if 
evidence indicates batteries transported using this loading method and truck design are damaged 
or short circuited while in transport, then the performance standards of $ 173.159(e)(2) are not 
achieved and the batteries must be loaded differently or braced in a manner to prevent damage or 
short circuiting while in transit. 

Our letter of April 20,200 1 to Captain Bruce Bugg failed to fully consider the information 
provided by your original application for a special permit relative to the questions posed. 
Confusion may arise due to the similarity of the loading method described by Captain Bugg and 
the loading method used by your company. It is the opinion of this Office that, as was posed by 
Captain Bugg, placing electric storage batteries in a less-than-full compartment with a slip- 
resistant surface or pushing the batteries against the forward wall in combination with a slip- 
resistant surface by itself may not be sufficient to achieve the performance standards of 
9 173.159(e)(2). These batteries may need to be loaded differently or braced to meet the 
requirements of $ 173.159(e)(2). However, loading electric storage batteries in a "Mickey 
Body" truck as described above differs in that, for example, shelving in the compartments of the 
truck slopes downward to the interior of the compartment to provide M h e r  resistance against 
shifting or jostling of the batteries that could cause damage or short circuiting. Additionally, 
information provided by your company as well as a number of other companies that distribute 
electric storage batteries indicates the widespread and historical use of this loading method and 
truck design without incidence of damage or short circuiting while in transit. Therefore, it is the 
opinion of this Ofice that this loading method and truck design sufficiently provides for 
achievement of the performance standards without having to brace the batteries. We will address 
the discrepancy between the Associate Administrator's letter and the letter to Captain Bugg by 
rescinding the April 20,2001 letter and issuing a new letter to Captain Bugg noting that electric 
storage batteries loaded in a "Mickey Body" truck as described in your application is a method of 
achieving the performance standard of § 1 73.1 59(e)(2). 

I have enclosed a copy of correspondence with Captain Bruce Bugg of the Georgia Department 
of Public Safety related to this issue. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely. 

M ~ K  Edward T. Mauullo %&& 
Director 
Office of Hazardous Materials Standards 

cc: 

Charles A. Key 
Auto Supply Company, Inc. 



Randy Clark 
Tri-State Battery Supply, Inc. 

Arthur Calhoun 
Central Georgia Battery Co. 

Rodney Burns 
Continental Battery Company 

Carolina L. Mederos 
Patton Boggs LLP 

Enclosure: 

Letter of Interpretation 0 1 -0054 


