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Mr. Gene Secor
EHS/Transportation Specialist
HB Fuller Company

25200 Malvina Ave.

Warren, MI 48089

Dear Mr. Secor:

400 Seventh St., S.W.
Washington, D.C. 20550

APR - 6 2001

Reference No.: 01-0042

This is in response to your February 8, 2001 fax inquiring whether the individual serial number
of a DOT 57 portable tank must be entered on the shipping paper under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR, Parts 171-180).

The answer is no, serial numbers of portable tanks are not required to appear on the shipping
paper eniry, but may appear as additional information. Additional information must be placed
after the basic description as specified in § 172.201(a)(4).

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Hoble = WRZAD

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Gerry G. Kefalinos

Abbott Laboratories

Diagnostics Division, D3B4, AP1A
Abbott Park, IL 60064

Dear Mr. Kefalinos:

This is in response to your letter of February 19, 1996 concerning shipping requirements.
Your letter states that most of your hazardous materials shipments are transported by air.
So as not to prepare different shipping papers for different regulations, Shipper's
Declarations are printed with necessary additional information for all of the hazardous

materials shipped by Abbott Laboratories regardless of whether that specific hazardous
material is listed on that particular shipping paper.

One of your carriers challenged an additional handling information statement that reads,
"Prior arrangements as required by the IATA Dangerous Goods Regulations 1.3.3.1 have
been made.” Infectious substances, 6.2, to which this statement applies, are among the
hazardous materialg sometimes described on these shipping papers. However, the above
statement can be fourid on shipping papers when Infectious substances, 6.2 are not a part
of the shipment. You question whether the quoted statement placed on all of your shipping

papers is consistent with required regulations when Infectious substances, 6.2 are not
described on the shipping paper.

Because the quoted statement is inconsistent with the required description for shipments
that do not include an Infectious substance, 6.2, it may not appear as additional
information on your shipping papers. See § 172.201(a)(4).

The carrier also contends the unit of measure used in the quantity limitation of a Consumer
commodity, ORM-D, as specified in § 172.101(j), must reflect the gross weight of each
package. You indicated that the quantity of hazardous material and type of package was
described on the shipping paper as "1 Fiberboard Box x 110 m!", as allowed by § 172.202.



Section 172.101(j)(2) and ICAO Technical Instructions 11.5.1 indicate the maximum net
weight (mass or volume}) of hazardous material permitted per package on an aircraft. The
maximum weight per package may be further limited by the type of packaging used. The
applicable regulation is § 172.202 and ICAO 4.1.3 where actual total quantity of the

hazardous material including the unit of measure (net or gross) and type of packaging are
required.

If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

.} o0l

Thomas G. Allan
Deputy Director
Office of Hazardous Materials Standards
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DATE: February 8§, 2001

TO: RSPA, Office of Hazardous Materials Standards, DHM-10
FAX NUMBER: 202-366-3012

FROM: GENE SECOR, HB FULLER CO

PHONE: 248-526-4783
FAX: 810-447-1117
e-mail: gene.secor@hbfuller.com

PAGES INCLUDING COVER SHEET: Oge (1)

MESSAGE: We recently had an audit by a representative of the
FMCSA. One of the ifems from the audit concerns shipment of Tote
Tanks (DOT-57 types), less than 1000 gal capacity. The inspector
claims that we must mark on the shipping paper individual serial
numbers for each tote shipped which contains a hazmat; that way we
have a tracking system for the whereabouts of these containers.
Although this would be an excellent business practice, I cannot find in
the hazardous materials regulations where this requirement is called
out for inclusion on shipping papers.

Is this a regulatory requirement? If so, what is the citation.in 49 CFR?

Regards,

Gene Secor
EHS/Transportation Specialist
HB Fuller Company

25200 Malvina Ave

Warren, MI 48089
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Diagnostic Division o 19 February 1996
Abbott Laboratories Qq' Gerry G. Kefalinos
100 Abbott Park Road Abbott Laboratories

Abbott Park, lllinois 60064-3500 Diagnostics Division, D3B4, AP1A

Abbott Park, IL.. 60064
Tel: (847) 938-7653

Fax:(847) 937-2515
Ed Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards
US Department of Transportation

400 Seventh Street S.W. DHM-10
Washington D.C. 20590

(202) 399-4488

Dear Mr. Mazzullo

Abbott Laboratories is a large multinational health care company doing business in all corners of
the world. In order to remain competitive in the worldwide market place, we are continually
looking for ways to reduce the cost of bringing our products to market and still maintain the same
level of safety and quality. When we ship Hazardous Materials/Dangerous Goods, we complete a
Shipper's Declaration for Dangerous Goods for all shipments:as most of our shipments are:
transported by air. In order to keep from having different forms for different sets of regulations

or modes of transportation, we try to print the shippers declarations with-all appropriate
information to satisfy all requireménts.

We were recently-challenged by one of our.carriers about the uhit of measure and . quantity of,
hazardous material described on the shipping paper and about conflicting information printed in
the additional handling informafion box, The domestic shipment in question was classified and
described as a Consumer Commodity ORM-D. 'We indicated the quantity of dangerous goods
and type of package as "1 Fiberboard Box x 110ml. Their conténtion-was that we were in.error in
describing the actual amoufit of dangerous goods in the shipment and we were tequired to use the,
unit of measure s stated in Section 172.101()(2) "The quantity limitation is "net” except where
otherwise specified, such as for "Consumer Commodity" which specifies "30 kg gross.". AsI
interpret the regulations for Consumer commodities, it is the shipper's desecration as to how to
indicate the amount of hazardous material in the shipment. For Consumer Commodities we can
eitheruse the actual amount as required by Section 172.202(c) or the gross amount as stated in
172.101()(2). Our reasoning for using theactuial amount is that iri .case of an emergency
involving our 110 ml shipment, the efmergency responder will be looking for a package with
110ml in it rather thaf trying to find 110ml described as a 30 kg (661b) package.

The other reason the carrier frustrated the ship was because of a statement we had printed in the
"Additional Handling Information" box, "Prior arrangements as required by the IATA Dangerous
Goods Regulations 1.3.3.1 have been made.” In addition to shipping consumer commodities we
also use this same document to ship our other hazardous materials which include infectious

N substances of Class 6.2. Since we ship most classes of hazardous material both domestic and
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substances of Class 6.2. Since we ship most classes of hazardous material both domestic and
internationally and in order to meet all our needs, this statement is printed on the document in the
" Additional Handling Information" box thereby avoiding different forms for different shipments.
Abbott Laboratories ships over 4 million packages per year and the associated costs of package
preparation and shipping can add up very quickly. Since we are not shipping an Infectious
Substance, this statement has no meaning or bearing on the actual shipment. The shipment is
classified and described as a "Consumer Commodity" and the information below the basic
description has no bearing. Section 172.202(a)(4) states that "A shipping paper may contain
additional information concerning the material provided the information is not inconsistent with
the required description”. Section 172.202(a)(4) goes on to say that "Unless otherwise permitted

or required by this subpart, additional information must be placed after the basic description
required by 172.202(a).

Since the statement "Prior arrangements as required by the IATA Dangerous Goods Regulations
1.3.3.1 have been made" does not follow the basic description, does not indicate anything about
any hazard class and is indicated below the Nature and Quantity of Dangerous Goods section,
does it provide any information that would be inconsistent with the required description? Can we
ship our materials described as Consumer Commodities ORM-D and still have this statement
printed away from the basic description?

Abbott Laboratories uses many carriers around the world to get our products to the global market
and it is only one carrier that frustrates our shipments. In order to prevent future carrier
frustrations your written interpretation in this matter will be greatly appreciated.

If you have any questions or require further information, please do not hesitate to call.

Sincerely,

S

Gerry G. ilos
Manager - Hazardous Materials
Transportation and Product Safety
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