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Mr. Robert I. Brown, Jr. Ref. No: 00-0053
Hazardous Materials Specialist

Office of Motor Carrier Safety

201 Mission Street, Suite 2100

San Francisco, CA 94105

Dear Mr. Brown:

This is in response to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180). Specifically you ask whether a shipment intended for international
transportation qualifies for domestic exceptions from the HMR. In addition, you asked whether a
shipment being prepared for transportation by highway in Mexico for delivery to the US may take
advantage of the exceptions in the HMR prior to entering the US.

A shipment being prepared for transportation by highway in the US for delivery to a foreign destination
may take advantage of any domestic exceptions including domestic proper shipping names and
placarding. This is true regardless of the destination. However, when preparing a shipment of
hazardous materials in a foreign country, it must comply with that country's regulations. A shipment
qualifies for the exceptions from the HMR only after entering the US.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Uehon H8.265

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development _ '
Office of Hazardous Materials Standards | ‘
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Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards DHM-10
400 7" Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

Ref: Clarification letter dated February 25, 1997, sent to Mr.
_Keith R. McCann of T and P Trucking, Ltd, copy attached.

The referenced letter dealt with the domestic exception for
pPlacarding of Class 9 material. The clarification letter states
in part that even international shipments may be eligible for the
placarding exception granted by 172.504(f) (9} when being
transported within the United States.

This office is requesting a further clarification concerning the
applicability of the eéxceptions granted in 49 CFR Parts 100-185
for domestic transportation. There is some confusion as to
whether shipments entering or leaving the United States into
Mexico can be treated as domestic or international shipments.

The clarification of thig issue will assist the border inspection
activities of our inspectors and our State partners.

In order that we may communicate more clearly the requirements
that we want clarified we pose the following questions:

Q-1 May a shipment being prepared for transportation by highway %
in the United States for delivery to Mexico in accordance with 49 p
CFR Parts 100-185 take advantage of all domestic exceptions 14

including domestic proper shipping names and placarding?

Q-2 Would the same hold true for shipments transported by highway
through Mexicoto other countries of Central and South America?

entering U.8, territory? What about once the shipment hag
entered the United States? Once these shipments have entered the
U.S. Customs compound are they now eligible for alil the domestic
exceptions.




Q-4 would the same answer for Q-3 hold true for shipments made by
the Macuiladoras?

Q-5 Would the same answer to Q-3 hold true for shipments by
highway from other countries of Central and South America?
Sincerely yours,

Robert J. Brown, Jr.
Hazardous Materials Specialist



