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Mr Jeffrey A. Leese Ref. No. 00-0049
Honeywell

101 Columbia Road

Morristown, New Jersey 07962

Dear Mr. Leese:

This responds to your letter of February 2, 2000, concerning requirements for attending the unloading
of cargo tank motor vehicles under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically, you ask whether attendance requirements apply when a cargo tank has been placed
on private property at the consignee’s location and the motive power has been removed.

The answer is no. Under § 177.834(i)(2), a cargo tank unloading operation need not be attended
when the cargo tank has been placed on the consignee’s premises and the motive power has been
removed from the cargo tank and removed from the premises.

As defined by federal hazardous materials transportation law (49 U.S.C. 5101-5127), “transportation”
means the movement of property and loading, unloading, or storage incidental to the movement.
Neither the statute nor the HMR define the terms “loading incidental to movement,” “unloading
incidental to movement,” or “storage incidental to movement.” You are correct that there is confusion
concerning the meaning of “transportation in commerce” and whether particular activities are covered
by that term and, therefore, subject to regulation under the HMR. Current exceptions for cargo tank
unloading operations that are conducted on private property at a consignee’s location when the motive
power is removed are as stated in the February 13, 1998 and March 1 1, 1999 letters you cite, i.c.,

“not subject to the attendance requirements.” In Docket No. RSPA-98-4952, we are reconsidering

the general rule that transportation in commerce is complete when a hazardous material is delivered to a
consignee’s location and the delivering carrier has physically tendered the material to the consignee by .
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unloading or disconnecting a trailer or cargo tank for unloading by the consignee. Copies of the two
advance notices of proposed rulemaking issued under HM-223 are enclosed for your information.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitateto contact this
office.

Sincerely,

Director, Office of Hazardous Materials Standards

Enclosures



Honeywell

Honeywell
P.O. Box 1057
Morristown, NJ 07962-1057
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February 2, 2000
DO-00Y9

Mr. Edward Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
DHM-10

Research and Special Projects Administration

400 Seventh Street SW

Washington, DC 20590-0001

RE: 49 CFR 177.834(i) Cargo Tank Loading/Unloading Attendance
Dear Mr. Mazzullo:

In researching the need for physical or remote monitoring of a cargo tank during loading
or unloading of a hazardous material, I have found two (2) letters of clarification which
give diametrically opposite guidance.

Assuming the cargo tank has been spotted on private property at a consignee’s location
and assuming the motive power has been removed from the trailer and removed from the
premises:

2/13/98 — Delmar F. Billings to Dana Murphy — the trailer in no longer “in transportation”
and not subject to the attendance requirements

3/11/99 — Thomas G. Allan to Robert Monteith — thq trailer is still considered to be “in
transportation” (and is subject to the attendance requirements of the HMR).

On Feb 2", T spoke to Ms. Fileen Mack at the DOT Hazardous Materials Information
Center in an attempt to resolve this conflict. She stated the DOT position was that while
the definition of a trailer “in transportation” was currently being developed (in Docket
RSPA 98-4952); there is currently no language in the HMR specifically addressing this
issue. As a result, no violation of the HMR could occur if a cargo tank was loaded or
unloaded without DOT defined attemdance, assuming the trailer was placed on the
consignee’s premises and the motive power was removed from the cargo tank and
removed from the premises.
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We are seeking written confirmation of this position.
Please address all correspondence or feel free to contact me at:

Jeffrey A. Leese
Honeywell

101 Columbia Road
Morristown, NJ 07962
Phone: 973-455-6794
FAX: 973-455-5391

Regards,

Jeffrey A. Leese
Manager Regulatory Affairs.




