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Mr. Robert Strasser Ref. No: 00-0045
National Packaging Services, Inc.

61 Kansas Street

Hackensack, NJ 07601

Dear Mr. Strasser:

This is in response to your letter of February 10, 2000, requesting clarification of the notification
requirements in § 178.2(c) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically you ask how often a manufacturer or subsequent distributor of a packaging must provide
closure instructions to a customer. '

Once notification has been made it is not necessary to send identical notification again, provided such
notification is clearly identified as being applicable to a particular packaging for a stated amount of time,
or "until further notice” or similar language. Therefore, only one notification is necessary as long as the
package design remains the same and there is no change in closure or other use instructions.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards

[ @

000045



Fep.—i‘g_—‘!uu Us 2 sk o

Lautte —
NATIONAL PACKAGING SERVICES, INC.
61 KANSAS STREET % 0§ Ao

HACKENSACK, NJ 07601

OO -~004y
FAX COVER SHEET
DATL: FEBRUARY 10, 2000
10: MR. ED MAZZULLO PIIONE: (202)
U.S. DIPT. OF FAX: (202) 366-3012
TRANSPOR TATION
RESEARCH AND SPECIAL
PROGRAMS ADMINISTRATION
ROOM 8102
400 SEVENTH ST., SW
WASHINGTON, DC 20590
FROM: ROBLRT STRASSER PHONE:  (201)488-6700 LXT. 111
NPS FAX: (201) 488-6710
RE: CLOSURE NOTIFICATION REQUIREMENTS

SECTION 17828(c)  |".¢ %)

NUMBER OF PAGES INCLUDING COVER SHEET: 2

DEAR MR. MAZZULLO:

“HOW OFTEN MUST A MANUFACTURER OR SUBSEQUENT
DISTRIBUTOR PROVIDE CLOSURE INSTRUCTIONS TO A CUSTOMER?”

MY UNDERSTANDING I8, THERI! 1S NO PLACE IN THE HMR,
THAT REQUIRES MORE THAN ONL (1) NOTIFICATION. THEREFORE:, ONCE
SUCH NOTIFICATION HAS BLEN MADE, IT [S NOT NECESSARY TO SEND
IDENTICAL NOTIFICATION AGAIN, EVER, PROVIDED SUCH NOTIFICATION
IS CLEARLY IDENTIFIED AS BEING APPLICABLE TO A PARTICULAR
PACKAGING FOR A STATED AMOUNT OF TIME, OR “UNTIL FURTHER
NOTICE” OR SOML: SUCH LANGUAGE.
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IT WOULD APPEAR THAT ONLY ONE NOTIFICATION IS
NECESSARY AS LLONG AS THE PACKAGE DESIGN REMAINS THE SAML AND
“FHERE [S NO CHANGH IN CLOSURE INSTRUCTIONS. IF A PACKAGE IS
SUBSEQUENTLY TRANSFERRED AND THE CLOSURE INSTRUCTIONS [IAVE
CHANGED, THE NEW CLOSURE INSTRUCTIONS MUST BL OFFERED WITH
THE APPLICABLE PACKAGE.

I WOULD APPRECIATE AN “OFFICIAL” INTERPRETATION FROM
STANDARDS FOR MY RECORDS. IF YOU HAVE ANY QUESTIONS OR
CONCERNS, PLEASE FEEL FREE TO CALL ME AT (201) 488-6700 EXT.: 111,
THANKING YOU IN ADVANCE FOR THE ATTENTION GIVEN TO THE ABOVE.
1 LOOK FORWARD TO HEARING FROM YOU SHORTLY,

SINCERELY,

ROBERT STRASSER



