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Dear Mr. Danek:

This is in response to your letter requesting clarification of selective testing under Variation 5, with
regard to testing different closures or gaskets on similar packages, under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Iapologize for the delay in responding and hope it has
not caused any inconvenience. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql.  Are qualifying tests required for non-removable head UN 1HI1 or UN 3H1, 5 or 6 gallon
capacity plastic packagings, with different threaded non-vented or vented closures? Can
different closure/gasket combinations with a design qualification covering a 5-gallon removable
head drum (UN 1H2) with 70mm threaded closures and gaskets, for example, “W and Y, “X
and Z”, “X and Y, or “W and Z”, respectively, be used without further testing?

Al.  When a closure device has been qualified by means of the tests referenced in Variation 5,
§ 178.601(gX5), that closure device may be used on any packaging of the same type with at
least the same integrity. If four different closure devices have been qualified through the
specified “qualifying tests,” any one of those closure devices or any combination of those
closure devices may be used. For single packagings ranging in size from 5 to 6 gallons
capacity, and provided the only difference between the packagings is the size or capacity, tests
run on the packagings with the greatest size or capacity will qualify all packagings with a lesser
size or capacity.

Q2. What does the phrase “provided an equivalent level of performance is maintained”,
§ 178.601(g)(5), mean?

A2.  The phrase “provided an equivalent level of performance is maintained” means that the
packaging must be equally effective and the testing method used must be equivalent to that of
the tested design type.

Q3.  Are periodic retests required for single packagings (UN 1H1 or UN SHI)‘installed with -
different closure devices (e.g., 70mm threaded vented or non-vented closure devices), or do

periodic retests done, for example, on crimp-on-fittings, cover only crimp-on fittings that fit the
same neck finish that have previously passed the qualifying tests under Variation “5"?
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A3,

Q4.

A4,

Q5.

A5

Single packagings (e.g., UN 1H1 or UN 3H1) that differ from a tested design type only to the
extent that the closure device or gasketing differs from that used in the originally tested design
type, may be used without further testing, provided an equivalent level of performance is
maintained, subject to the conditions prescribed under Variation “5".

Are closures with only minor differences considered a design change; and when one of these
closures is certified, are the others certified as well? For example, the Rieke® FS-70 has a 3/4"
diameter threaded recess, the bottom of which can be bored out by the end user for insertion of-
a faucet; the FS-80 has a flat top surface; and the FS-80T is the same as the FS-80 except that

it has a tamper-evident ring with additional plastic (which does not affect the performance of the
package) at the base of the neck opemng to catch the ring and break it off when the container is
initially opened.

Changes in closures on single packagings are permitted without further design testing under the
conditions prescribed in §178.601(g)(5). If the tests required in §178.601(g)(5) have been
successfully completed, the new closure system would not be considered a design change.

If multiple closures and/or gaskets, having passed the qualifying tests under Variation 5, are
certified under a single periodic retest, must the periodic retest report indicate all of the closures
and/or gasket combinations that are covered? Can an archived report showing evidence of
previously passed qualifying tests along with a current periodic retest report that only reports
the single closure and gasket combination used for the testing be used to prove certification of
multiple closures and/or gaskets?

A test report must be completed for each packaging design qualification test and each periodic
retest. Section 178.601(]) sets forth the information that must be included in each test report.
A person applying a selective testing variation is not required to make a note of it in the
documentation of a tested design type or a periodic retest report.

I hope this satisfies you inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

~

\

Delmer F. Blﬂmgs
Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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. QOUTHCSRP PACKAGING USA, INC.

647 Guion Road Telephons 317-387-0802 -
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May 25, 1999 | ’ ) U )

Mr. Edward Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards (DHIM-10)
Research and Special Programs Administration

Department of Transportation

400 Seventh Street, S.W.

‘Washington, D.C. 205500001

Dear Mr. Mazzuilo

Please clarify Title 49 CFR §178.601(g)(5), known as Selective Testing Variation 5, with regard 1o the
testing requirements for using different closures or gaskets on similar packages. In the questions below
“qualifying tests” are those tests required by Selective Testing Variation 5. (While Selective Testing
Variation 5 does not call for a design qualification to be completed in order 10 apply the testing variation,
but rather “the qualifying tests,” it is our practice to complete a design qualification. Some of the questions
may be worded with this practice in mind.)

1. Are qualifying tests using the specific packaging design in question required in order to use 3
replacement closure ar gasket? Ts it sufficient to simply have done testing thet demonstrates that the
replacement closure or gasket performs as well as the original closure or gasket?

For instance:

A. There is a design qualification covering a specific 6-gallon plastic jerrican (3H1) with 2 70mm
threaded non-vented closure,

B. There is a design qualification covering the same 6-galion plastic jerricen (3H1) with a similar
70mm threaded closure that is vented.

C. There is a design qualification covering a specific S-gallon round plastic nen-removabJe head
drum (1H1) with the 70mm threaded non-vented closure. ‘

Is the same 5-gallon round plastic non-removable head drum (1H1) with the 70mm threaded vented
closure covered without further testing? :

2. Ifthe 5-gallon plastic round non-removable head drum (I1H1) with the 70mm threaded vented closure
gbove requires qualifying tests, does it also require periodic retests even if the S-gallon plastic ronnd
non-removable head drum (1H1) with the 70ram threaded non-vented closure is periodically retested?
Does the phrase “provided an equivalent level of performance is maintained” in Title 49 CFR
§178.601(g)(5) require that periadic retests be performed?

3. Ifperiodic retests are required, are they required for just the 6-gallon plastic jerrican (3H1) with the
70mm threaded vented closure or just the S-gallon round plastic non-removable head drum (1H1) with
the 70mm threaded vented closure in order to prove that “an equivalent level of performance” for the
replacement closure “is maintained?” Or are they required for both the 6-gallon plastic jerrican (3H1)
with the 70mm threaded vented closure and for the 5-gallon round plastic non-removable head drum
(LH1) with the 70mm threaded vented closure?
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4. Can a closure/gasket combination on a package be cerified indirectly based on logical interpretation of
the regulation and existing design qualifications?

First scenario; : )

A Thereis a design qualification covering 2 5-galion round plastic removable head drum (1H2) with
70mm threaded closure W and cover gasket of materjal Y.

B. There is a design qualification covering the same 5-gatlon round plastic remavable head drum
(1H2) with 70mm threaded closure X and cover gasker of ruaterial Z.

[s the same 5-gallon round plastic removable head drum (1H2) with 70mm threaded closure X with
cover gasket of material Y covered without further testing?

Second scenario:

A Thereis a design qualification covering a 5.gallon round plastic removable head drum (1H2) with
70mm threaded closurt W and cover gasket of material Y.

B. There is z design qualification covering the same 5-gallon round plastic removable head drum
(1H2) with 70mm threaded closure X and cover gasket of material Z.

C. There is 1 design qualification covering the same 5-gallon round plastic removable head drum
(1H2) with 70mm threaded closure W and cover gasket of material Z.

s the same 5-galton round plastic removable tead drom (1H?2) with 70mm threaded closure X with
cover gasket of material Y covered without further testing?

5. When it comes to certification, we consider closures with only minor cosmetic differences to be
virtually identical.

A For instance, we consider the Rieke® FS$-70 and the Rieke® FS-80 70rm threaded closures to be
virtually identical. The Rieke® ¥S-80 has a flat top surface. The Rieke® FS-70 hasa %
diameter threaded recess, the bottom of which can be bored oul by the end user for insertion of a
faucet., Otherwise, these closures are identical. Our history of testing has shown absolutely no
difference in the performance and integrity of these two closures. When one of these closure is
certified, we consider the other one certified also. Is this thinking correct?

B. Inaddition, the Rieke® F5-80T is the same as the Rieke® FS-80 except that it has a tamper-
evident ring. In order 1o work, the tamper-evident ring requires some additiopal plastic at the base
of the neck opening to catch the ring and break it off when the container is initially opened. We
consider the two closures to be virtusally identical. Also, the additional plastic at the base of the
seck is considered minor and incidental to the integrity of the package and, therefore, not a change
in design of the container. Ts this thinking correct?

6. We carremly apply Selective Testing Variation 5 only to closures that require the same neck finish on
a container, For instance, a unique single packaging design has multiple design qualifications, each
with a different closure. When a periodic retest is done, the certification covers that design with those
closures that require the same neck finish. For instance, periodic retest done using a crimp-on fitting
would cover only crimp-on fittings that fit on the same neck finish and have been previously passed
the qualifying tests. Is this thinking correct?

7. Tf, by applying Selective Testing Variation 5, multiple closures and/or gaskets are certified under a
single periodic retest, is it required that the perodic retest report indicate all of the closures and/or
gasket combinations that are covered? Can an archived veport showing evidence of previously passed
qualifying tests along with a current periodic retest report that only reports the single closure and
gasket combination used for the testing be used 1o prove certification of multiple closures and/or
gaskets? If both are acceptable, which is the prefecred method?




Thank you for your assistance in this matter.

Sincerely,

gl £ Dol

Stephen E. Danek

Southcorp Packaging USA, Inc,
6047 Guion Road

Indiznapolis, IN 46254




