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Mr. David McCullough

Divisional Hazardous Material Coordinator
Delphi Energy & Engine Management Systems
8750 Hague Road

Indianapolis, IN 46250

Dear Mr. McCullough:

This is in response to your letter regarding transportation of batteries and automotive
components containing gasolifi€ residues under the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q. = What does “not subject to the requirements of this subchapter,” as stated in
§ 173.159(e) mean?

A. This subchapter is “Subchapter C” of 49 CFR which is the Hazardous Materials
Regulations Parts 171-180. The HMR include, but are not limited to, shipping paper,
marking, labeling, placarding, and training requirements. When a material is not
subject to the requirements of the subchapter, a shipper or carrier is not obligated to
comply with the HMR beyond specific applicable provisions. For example, under

§ 173.159(e), you must comply with § 173.159(e)(1), (2), (3), and (4), but no other
provisions of the HMR.

What does the term “transport vehicle” include?

Transport vehicle means a cargo-carrying vehicle, such as an automobile, van, tractor,
truck, semitrailer, tank car or rail car used for the transportation of cargo by any mode.

Each cargo-carrying body (trailer, rail car, etc.) is a separate trasnport vehicle. ( See
§ 171.8.)

Q. May a material be a hazardous material even if it is not listed in the Hazardous
Material Table (HMT) specifically by name?

A. Yes, a hazardous material that is not listed in the HMT specifically by name must be
described by a generic name. It must be determined if the material meets any of the
hazard class defining criteria in Part 173 of the HMR. For example, the proper
shipping name, “Flammable liquid, n.0.s.”, may describe a material meeting the Class
3 (flammable liquid) definition which is not listed in the HMT -speciﬁcally by name.
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Is gasoline residue regulated?

A. Yes, as provided by § 173.29, an empty packaging containing only the residue of a
hazardous material is regulated in the same manner as when it previously contained a
greater quantity of the hazardous material. However, § 173.29 does except a
packaging that is sufficiently cleaned of residue and purged of vapors to remove any

 potential hazard or a packaging that is refilled with a material which is not hazardous

to such an extent that any residue remaining in the packaging no longer poses a hazard
from the HMR.

I hope this information is helpful. If you need further assistance, please contact us.
Ecerely, .
N Delmer F. Billings

Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Energy & Engine
Management Systems

Administrator, Research & Special Programs
Administration, U.S Department of
Transportation, 400 Seventh St, S.W
Washington, D.C 205590

Dear Sir:

Delphi Energy & Engine Management Systems, G.M.C manufactures automotive components.
These components are shipped to customers in various locations through out the world.

In order to meet customer and internal quality assurance standards, some components are

returned to point of manufacture. Components returned are subjected to laboratory analysis, and
warranty testing.

The analysis and testing of the components are normally very “ time sensitive “ requiring
expedited shipment and evaluation. Due to time constraints and product warranty issues the

preferred procedure for return of components to point of manufacture will be performed by
expedited freight carrier and field service personnel.

After review of Title 49 CFR Subpart A 173.4 - 173.6 - 173.13, and Subpart E 173.159 E it appears
that the preferred procedure would be in compliance. However in order to validate compliance
with federal and state hazardous material regulations, clarification regarding the following
component parts shipping requirements must be established.

The following components are product which need to be returned to point of manufacture for
analysis and testing:

A: batteries, wet filled with acid, 8, un2794, pg L.
B: batteries, non-spillable, 8, un2800, pg il

C: fuel injector, fuel residue ( gasoline )

D: fuel rail, fuel residue ( gasoline )

E: spark plug, fuel residue ( gasoline )

At this point in time only items A & B above can be defined specifically as a hazardous material.
Items C, D, and E appear to have a very limited hazard due to the amount of residue.

In reviewing the regulations it appears that items C, D, and E listed above are not specifically

listed as a hazardous material. Therefore we are requesting a written clarification to determine the
correct classification of the components.



In addition to the classification, we are requesting a interpretation regarding the transport of the
components.The components are always shipped in limited quantities. Can these limited quantity
shipments be transported in company vehicles utilized by field service personnel?

Clarification of the above issues will provide Delphi Energy & Engine Management Systems with

the proper information allowing for compliance to federal and state hazardous material
regulations.

If you have any additional questions | can be reached at 317-579-3332 or fax 317-579-3402.

Regards;
PNV \ Qu&.nugg\
David McCullough

Divisional Hazardous Material Coordinator
8750 Hague Rd

Indianapolis, Indiana 46250
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Administrator, Research & Special Programs
Administration, U.S Department of
Transportation, 400 Seventh St, SW
Washington, D.C 205590

Re: Clarification for shipping Hazardous Material

Dear Sir:

Delphi Energy & Engine Management Systems G.M.C is a shipper of hazardous material. the
product in question is ( Batteries, Wet Filled With Acid, 8, UN 2794. PG III. )

During the last several months various carriers who transport this product have stated that when
this product is transported under Title 49 CFR Subchapter B, 173.159 E, the product is non-
regulated. Therefore labels, placarding, and hazardous material bill of lading are not required.

In order to maintain full compliance to all federal & state hazardous material regulations, we are
requesting a written interpretation regarding 173.159 E.

Regards;

Naron R T

David McCullough

Divisional Hazardous Material Coordinator

Delphi Energy & Engine Management Systems
8750 Hague Rd.

Indianapolis, Indiana 46250
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