
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave.. SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

OCT 2 7 2008 

Mr. Andrew Abrarns 
76 1 West Sproul Road Unit 208 
Springfield, PA 19064 

Ref. No.: 08-0205 

Dear Mr. Abrams: 

This is in response to your August 7, 2008 letter requesting clarification of the emergency 
discharge control equipment requirements provided in § 173.3 15(n) of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 1 80). Specifically, you request 
clarification of the roles performed by the Design Certification Engineer and Registered 
Inspector during the assembly and installation of Smart-Hose Passive Devices. Your 
questions are restated and answered as follows: 

Q1: Section 1 73.3 1 5(n)(2)(ii) requires the design of the equipment to be certified by a 
Design Certifying Engineer. Does the Design Certifying Engineer need to be present to 
review each component of the Smart-Hose System? 

A1 : No. The Design Certifying Engineer is only required to certify that the design of the 
emergency discharge control equipment conforms to the performance standard in 
§ 173.3 15(n)(2). There is no requirement to review each component throughout the 
manufacturing process. 

42:  Paragraph (n)(2)(iii) requires the installation of emergency discharge control 
equipment to be performed under the supervision of a Registered Inspector. Does this 
mean that a registered inspector must be present during the installation and testing of the 
emergency discharge control equipment (e.g. Smart-Hose)? 

A2: Generally, emergency discharge control equipment must be installed under the 
supervision of a Registered Inspector. "Under the supervision of '  means the Regstered 
Inspector must be present during installation and testing. Note, however, that 

173.3 15(n)(2)(iii) includes an exception for "equipment that is installed and removed as 



part of regular operation (e.g., a hose)." A Smart-Hose is attached to a cargo tank motor 
vehicle in the same way as an ordinary hose; thus, supervision of such installation by a 
Registered Inspector is not necessary. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

,,,,"A ' A" b 
Susan Gorsky 
Acting chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Andrew Abrams 
761 West Sproul Road Unit 208 

Springfield, PA 19064 

Thursday, August 07,2008 

Mr. Charles Hochman 
Director 
Office of Hazardous Materials Technology 
US Department of Transportation PHMSA 
1200 New Jersey Avenue, SE Building 2"d Floor 
Washington, DC 20590 

Re: Letter of Interpretation -- 49 CFR 173.315 

Dear Mr. Hochman 

I am writing in connection with the above captioned inquiry to ask for an interpretation of 
the regulations as it relates to the role of a DCE and Registered Inspector in the assembly 
and installation of certain passive devices. 



Andrew Abrams 
761 West Sproul Road Unit 208 

Springfield, PA 19064 

(iil The design for the means to automatically shut off product flow must 
be certified by a Design Certifying Engineer. The certification must 
consider any specifications of the original component manufacturer and 
must explain how the passive means to shut off the flow of product 
operates. It must also outline the parameters (e.g., temperature, 
pressure, types of product) within which the passive means to shut off 
the flow of product is designed to operate. All components of the 
discharge system that are integral to the design must be included in the 
certification. A copy of the design certification must be provided to the 
owner of the cargo tank motor vehicle on which the equipment will be 
installed. 

(iii) Installation must be performed under the supervision of a 
Registered Inspector unless the equipment is installed and removed as 
part of regular operation (e.g., a hose). The Registered Inspector must 
certify that the equipment is installed and tested, if it is possible to 
do so without damaging the equipment, in accordance with the Design 
Certifying Engineer's certification. The Registered Inspector must 
provide the certification to the owner of the cargo tank motor vehicle. 

Issue: Since the Smart-Hose System consists of the installation of a "passive device" into - 
the internal section of a standard hose assembly, can a Design Certifying Engineer issue a 
single "one-time" certification for the system without reviewing the specific components 
of each hose assembly? 

We submit that this is not the intention of the DCE Certification as it relates to a 
completely integrated system requiring no infield installation since the Smart- 
Hose system is both designed and installed by the manufacturer. An example of 
this premise would be if a Smart-Hose system were installed into an LPG hose 
that is installed into NH3 service, it will not function properly as a "passive 
device" due to potential product incompatibility issues yet the system could be 
certified without evaluating these issues if the regulations were interpreted 
otherwise. 

Issue: Since the Smart-Hose system (or any fully installed passive device) is both - 
manufactured and installed by the same entity, is the intent of the regulations to require 
the installation "under the supervision of a Registered Inspector" to require the 
Registered Inspector to look carefully at or over; view closely and critically or examine 
formally or officially the installation of the passive device and therefore must this 
function be performed contemporaneously with the installation of the system? More 
succinctly, can this function be performed by someone who is not present during the 
installation? 



Andrew Abrams 
761 West Sproul Road Unit 208 

Springfield, PA 19064 

Thank you for your consideration. 

Sincerely, 

Andy Abrams 



SMART HOSE 
TECHNOLOGIES 

New Hose 
Test Certification 

The ~mart-HoaeO" technology is a pmven hose technology designed to 
counteract the hazardous effect of hose rupture or failure during fluid or gaseous 
transfer operations. A11 smart-I4osetm designs, Smart-Hose'" I, smart-~ose'"l 
with breakaway, SmartSfoseh II and ~rnart-~ose~"' Ill utilize the unique, 
patented and patent pending designs which elbmlnates the potential for disaster 
through the use of an internal cable connected to specially designed, normally 
unseated valve "wedges or plungers" located on each end of the cable. In the event 
of hose separation, stretching to the point of an unsafe condition or coupling-to- 

separation, the valve 'kedges or plungers or flappers" are released and 
antly seat stopping the flow In both dlrectlons. (Operating temp. 4 a U ~  to 1 8 0 0 ~ 1  

.---._--- / /-.-. 

I certify that this hoee aseembly meets all the requlremenb of the DOT and when installed 
on any MC330, MC331 or authorized non-specificatian compressed gas cargo tank will 
satlsfy the requirements for the passive shut dawn feature requlred for these cargo tanks 
by 49CFR 173.31 5 US DOT. 

Certified By: Smart-Hose Technologies CT# 7953 
- - --- .- - - - - . - - - 
Design certi$rng Eng: 

On the above date. Smart-Hose Technologies has inspected and tested the hose 
assembly listed by serial number below. 

Visual Inspection: Accepted 
Test Pressure: TOO PSlG Passed 
Working Pressure: 350 PSlG Passed 
Hose Type:Hose, NH3- LL 3-2" X 18.6 31 6-SS,FNPT- MNPT 

SOW520 Reqlstered l n s p e c t ~ ~  .. .. - 

Company Owner of Hose: 

Company Representative Signature: 
Thls \est only represen& khat the hose has passed the deflned test on lire d a b  tested, no other warranty express o r  

implied is granted as a result of thii cerSfiwte. It is important that all hose be inspected and tested on a regular basis in 
accordan- wirh Sman-Hose Technol les Form #I 9991 'Proper Hose Use. Care and Maintenanm." "a 2538 S 59 St., Phlladelphia. PA 19143 

Toll Free (877) 3566278 Fax (215) 730-0558 
Test Cert Form #G9-9 Rev6 (March 2001) 


